Šefovi državnih tvrtki dobili pola milijuna kuna bonusa

Autor: Marko Špoljar/VLM , 06. rujan 2013. u 09:38
K. Starčeviću 120.000 kn bruto/K.S./PIXSELL

Od 67 tvrtki u državnom vlasništvu bonusi isplaćeni samo u trima, ACI i Luka Rijeka još nisu odlučili.

Direktorima državnih tvrtki dosad je isplaćeno oko pola milijuna kuna stimulativnih nagrada za dobre poslovne rezultate u 2012. godini, sukladno lanjskoj odluci Vlade o kriterijima za nagrađivanje.

Od 67 tvrtki u većinskom ili potpunom vlasništvu države, bonusi su isplaćeni u samo trima – u Croatia osiguranju predsjednik uprave Krešimir Starčević i član uprave Ivan Fabijančić nagrađeni su s bonusima od oko 120 tisuća kuna bruto, direktor tvrtke Hoteli Plat Pero Matić nagrađen je s oko 65.000 kuna bruto, a direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač dobila je bonus nešto veći od 130.000 kuna neto. U dvjema državnim tvrtkama – ACI i Luka Rijeka – još nije odlučeno hoće li nagraditi šefove, a u tri tvrtke odluke o isplati bonusa su donesene, ali još nije isplaćen novac.

Predsjednik Uprave tvrtke Imperijal Rab Vlado Miš ima pravo na bonus od oko 125.000 kuna (neto), koji mu još nije isplaćen, a kako doznajemo Miš je najavio da će sebi ostaviti samo 30 posto, a preostalih 70 posto podijeliti radnicima. U tvrtki Odašiljači i veze šef Uprave ima pravo na nagradu u iznosu 35 posto godišnje plaće (oko 70 tisuća kuna neto), ali, doznajemo, nagrada još nije isplaćena. Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević ima pravo na nagradu za dobre poslovne rezultate postignute u 2012. godine u iznosu od 70 posto godišnje plaće (oko 140.000 kuna neto), a članovi Uprave Jakša Marasović i Bruno Šarić imaju pravo na bonus u iznosu 65 posto godišnje plaće (oko 130.000 kuna neto).

No, u Janafu bonusi neće biti isplaćeni iako je dobit (nakon oporezivanja) te tvrtke u 2012. godini iznosila 94,879 milijuna kuna, što je za čak 33 milijuna više od dobiti ostvarenoj u 2011. godini."Iako imam pravo na bonus, nisam i neću si ga isplatiti. Da sam si isplatio bonus, sasvim je sigurno da bih bio društveno osuđen", objasnio nam je šef Janafa Dragan Kovačević zašto sebi neće isplatiti godišnju nagradu.Šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović rekao je kako se dio uspješnih tvrtki očito suzdržao od isplata nagrada bojeći se suda javnosti, ali i da su trebali biti hrabriji i nagraditi uspješne uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close