Nagrada Zlatni ključ najboljim izvoznicima u 2021. godini

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2022. u 22:01
Foto: Robert Anić / Pixsell

Na 17. konvenciji po petnaesti put dodijeljene nagrade izvoznicima u 19 kategorija

Najbolji veliki izvoznik

KONČAR–Distributivni i specijalni transformatori d.d. (Končar D&ST d.d.) društvo je s proizvodnim programom na području distributivnih, specijalnih i srednjih energetskih transformatora do 160 MVA i 170 kV u grupi Končar-Elektroindustrija d. d. Poslovanje Društva u 2021. ostalo je na putanji rasta usprkos svekolikim izazovima uzrokovanim pojavom pandemije COVID-19. Ostvarena je ukupna prodaja roba i usluga u 2021. od 1,377 milijardi kuna. Prihod ostvaren u izvozu dominira te s vrijednošću od 1,197 milijardi kuna čini 87% prihoda od prodaje. Broj od 663 prosječno zaposlenih u Končar D&ST-u tijekom 2021. pozicionira društvo među velika hrvatska poduzeća. Društvo izvozi u više od 40 zemalja, osim na europsko tržište, na zahtjevna tržišta Afrike i zemalja Arapskoga zaljeva. Primjerenim načinom upravljanja valutnim i nabavnim rizicima, korištenjem novih tehničkih rješenja i povećanjem produktivnosti u 2021.godini ostvarena je neto dobit u iznosu od 88,4 mil. kuna, što društvo financijski jača i omogućava razvojne i modernizacijske iskorake. U 2021. pokrenuta je investicija u izgradnju fotonaponske elektrane snage 1,1 MW. Strateška investicija povećanja kapaciteta proizvodnje distributivnih transformatora (PKPDT) već polovicom godine potvrdila je ispravnost vizije te svojom utilizacijom dostigla nazivni maksimum. Nastavila se intenzivna potpora razvoju društva PET, Poljska. Također je započet projekt vezan uz kupnju novog prostora za normalizaciju i optimiziranje proizvodnje transformatora na lokaciji. Za investicijske aktivnosti, uglavnom za građevinske radove, nabavu nove proizvodne, ispitne opreme te digitalizaciju i modernizaciju proizvodnih procesa u 2021. uloženo je 19,3 mil. Kuna. Osposobljavanje i motiviranje zaposlenih, organizacijske promjene u upravljanju društvom te uključivanje mladih stručnjaka i njihovo sustavno uvođenje u posao društvu daje, uz postojeće iskustvo, i dinamiku mladih. Implementirani sustavi upravljanja kvalitetom prema ISO 9001, okolišem prema ISO 14001 i zdravljem i sigurnošću na radu prema ISO 45001 ovjeravani od strane nezavisnih certifikacijskih kuća, dodatno pomažu sustavan pristup u upravljanju složenim poslovnim procesima. Praćenjem zahtjeva tržišta, sustavnim pristupom razvoju proizvoda, prilagodbom organizacije, te ulaganjima u modernu proizvodnu opremu, Končar D&ST postiže zapažene rezultate na međunarodnom tržištu te prezentira Zagreb i Hrvatsku kao jedan od značajnih centara proizvodnje transformatora u svijetu.

Najbolji srednji izvoznik

Tvrtka DOK-ING d.o.o. poznata je po sloganu: Don’t send a man to do a machine’s job! Ne šalji čovjeka da radi posao stroja! DOK-ING inženjerski je lider u razvoju i proizvodnji robotskih i autonomnih sustava i opreme za posebne namjene. DOK-ING je hrvatska tvrtka u privatnom vlasništvu, osnovao ju je inovator Vjekoslav Majetić još 1991. godine. Tvrka se dokazala kao lider na međunarodnom tržištu s više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta. Sjedište je u glavnom gradu Hrvatske, a osim zagrebačkog ureda, DOK-ING je osnovan na sljedećim kontinentima: Sjeverna Amerika, Europa, Afrika i Azija. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je prepoznata po tome što je inovativnim pristupom promijenila industrijski krajolik te je osvojila 100-tinjak međunarodnih nagrada “poslovanje i industrija” u inovacijama i tehnologijama. DOK-ING se bavi integracijom vlastitih inovacija i novih tehnologija, razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima, prvenstveno za vojnu inženjeriju, NKBR (nuklearno kemijsko biološko i radiološko), krizne situacije, protuterorizam i podzemno rudarstvo. Tvrtka nastavlja postavljati trendove i unaprjeđivati industrijski krajolik u tvrtkinim nišama, a u misiji proširenja svojih inovativnih odjela u zagrebačkom sjedištu kontinuirano raste i zapošljava. Danas DOK-ING broji 250 zaposlenika, vrhunskih stručnjaka iz različitih područja, a bilježi i odlične rezultate zadovoljstva zaposlenika s vrlo visokim ocjenama.

Najbolji mali i mikro izvoznik

Tvrtka Q d.o.o. je software&design agencija osnovana 2013. godine u Zagrebu koja danas posluje u tri europska ureda – u Zagrebu, Zürichu i Londonu. Razvoj softverskih rješenja odvija se, osim u zagrebačkom uredu, i u development centru u Beogradu, a ove godine Q otvara i development centar na Filipinima. Samo nekoliko godina od svog osnutka, Q je prema Deloitteovoj listi proglašen najbrže rastućom tehnološkom tvrtkom u srednjoj Europi, a prema Clutchu, vodećoj svjetskoj agenciji za recenziju pružatelja IT usluga, svrstanje među 10 najboljih web development tvrtki u svijetu. Q-ovi stručnjaci pokrivaju cijeli životni ciklus proizvoda od 360°, od poslovne ideje do finalizacije, nudeći široku paletu IT usluga i pokrivajući sve faze razvoja digitalnog proizvoda. Q je pomogao više od 200 klijenata u postizanju svojih ciljeva, a to uključuje i tvrtke s liste Fortune 500, kao i vodeće tehnološke startupe. Q već dugi niz godina uspješno surađuje s nekima od najvećih svjetskih kompanija kao što su BBC, Hilti, Novartis, ManpowerGroup, Smart, The Times i Vaillant. Ljudi su u Q-u na prvom mjestu, stoga tvrtka nudi više od 30 benefita koje zaposlenici mogu koristiti kako bi potakli svoj osobni rast i razvoj. Samo neki od benefita su edukacijski budžeti za daljnje profesionalno napredovanje, rad na pola radnog vremena za majke nakon rođenja djeteta, dani dodatnog godišnjeg odmora, itd. Q je svrstan i među top5 IT kompanija na svijetu prema Peakonu, vodećoj svjetskoj platformi za ispitivanje zadovoljstva zaposlenika, a prema nekim od pokazatelja, spada čak i u najboljih 1%. Zadovoljstvo 300+ zaposlenika tvrtke potvrđuju i nagrade za najboljeg poslodavca u 2020. i 2021. godini. Prošla godina Q-u je donijela niz poslovnih uspjeha, pa je tako tvrtka u 2021. godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od gotovo 100m ilijuna kuna što je povećanje u iznosu od gotovo 80% u odnosu na godinu prije.

Najinovativniji izvoznik u 2021. godini

JGL d.d. je najveća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, globalnog dosega i inovativni lider u terapijskim područjima gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Već više od 30 godina JGL raste i razvija poslovanje širom svijeta, a zahvaljujući stalnom investiranju u istraživanje i razvoj, proizvodne pogone i tehnologiju, tvrtka se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika u Europskoj uniji. Poslovno-istraživačko-proizvodni kompleks JGL Pharma Valley u Rijeci spaja najbolje prakse upravljanja proizvodnim procesima, najmodernije tehnologije u farmaceutskoj proizvodnji i visoke standarde zaštite okoliša. JGL je trenutačno u realizaciji novog investicijskog projekta Integra 2020, vrijednog 375 milijuna kuna, kojim će se integrirati razvojni, proizvodni i skladišni kapaciteti kompanije te koji obuhvaća tri cjeline – istraživanje i razvoj, komercijalnu proizvodnju i logistički centar. Kao kompanija posvećena brizi za zdravlje i dobrobit ljudi, JGL aktivno i kontinuirano radi na razvoju novih formulacija lijekova i varijacija proizvoda u svim kategorijama. Godinu 2021. Grupa JGL završila je s ukupnim prihodima u visini od 1,1 milijarde kuna te ostvarila dobit prije oporezivanja veću od 100 milijuna kuna. Gotovo 85 posto prihoda iz core businessa ostvaruje se izvan Hrvatske. S više od 1.000 zaposlenika u Grupi, danas JGL posluje na ukupno 60 tržišta svijeta, izravno i posredstvom partnera. Portfelj čini 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prilagođenih potrebama specifičnih tržišta. Vodeći izvozni brend kompanije je Aqua Maris koji je lansiran 1999. godine te kojeg čine 100% prirodni proizvodi na bazi morske vode iz Jadrana za prevenciju i terapiju bolesti gornjih dišnih puteva. Od ostalih ključnih brendova ističu se Vizol S, Meralys, Aknekutan i Dramina.

Najbolji izvoznik u Sloveniju u 2021. godini

AD Plastik Grupa vodeća je kompanija za razvoj i proizvodnju komponenti interijera i eksterijera automobila u Hrvatskoj te jedna od vodećih u Istočnoj Europi. Svoje poslovanje zasniva na više od 35 godina dugoj tradiciji, iznimnoj stručnosti i predanom radu zaposlenika. Strast i znanje utkani su u razvoj i realizaciju svakog proizvoda, a usmjerenošću na potrebe kupca, održavanjem visoke kvalitete i konkurentnosti jačaju se temelji daljnjeg razvoja i uspješnosti. Profesionalnost, motiviranost i predanost, ključni su razlozi dugogodišnjeg uspješnog opstanka na izazovnom i specifičnom tržištu automobilske industrije. AD Plastik Grupa multinacionalna je kompanija koja surađuje s najpoznatijim svjetskim proizvođačima automobila, od rane faze razvoja do finalnog proizvoda. Novi materijali i tehnologije, digitalizacija, robotizacija, sigurnost i kvaliteta, trendovi su automobilske industrije kojima se svakodnevno prilagođava. AD Plastik Grupa ima osam proizvodnih lokacija u pet zemalja, a njezine operativne aktivnosti sežu u više od 20 zemalja, na pet kontinenata. U kompaniji se razvija i potiče kultura razmjene znanja i iskustava u vrlo dinamičnom, internacionalnom i multikulturalnom okruženju, unaprjeđujući tako standarde kvalitete svojih proizvoda, usluga i načina rada. Društveno odgovorno poslovanje jedna je od najvažnijih sastavnica razvojne politike kompanije, a svoju korporativnu kulturu temelji na održivosti, poticanju suradnje i prepoznavanju izvrsnosti. Zahtjevi i ponašanja krajnjih korisnika automobila nezaustavljivo se mijenjaju i stvaraju se drugačije navike mobilnosti. Bolje performanse vozila mijenjaju korisnička iskustva te pomiču granice personalizacije vozila. Stoga se istraživanje i razvoj polimernih materijala stalno razvijaju i unapređuju jer njihove karakteristike zadovoljavaju potrebe automobila budućnosti. Izazovi su to i prilike za AD Plastik Grupu s kojima se uspješno suočava nudeći svojim kupcima kvalitetu, partnerstvo i pouzdanost poslovanja.

Najbolji obrtnik-izvoznik u 2021. godini

Obrt Emp-usluge osnovan je 1997. godine. Osnovna djelatnost obrta je strojna obrada metala. Svoje poslovanje započeli smo na strojevima za obradu metala konvencionalnim upravljanjem, dok smo proizvode plasirali prvenstveno na tržište Republike Hrvatske. Nadalje 1998. godine, probijamo se na tržište Europske Unije, te počinjemo našu suradnju s poslovnim partnerima u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Danas je ta suradnja proširena na cijelu Europu, pa i na SAD, čak i istočno tržište. Uvidjevši da postoji interes za visoko preciznim strojnim dijelovima, 2001. godine odlučili smo investirati u CNC strojeve. Nabavom novih strojeva, kao i napretkom tehnologije, kontinuirano smo povećavali naš strojni park, te danas uspijevamo izraditi i najzahtjevnije strojne elemente te tako udovoljiti svim zahtjevima stranog tržišta. Kontinuiranim usvajanjem novih znanja, kao i primjenom novih tehnologija, obrt EMP-USLUGE neprestano širi svoje poslovanje te povećava i broj zaposlenih radnika i sam strojni park. Radnu snagu čine sposobni i dobro educirani radnici, te stručni vodeći kadar. Dobro razrađenim planom proizvodnje nastojimo dostaviti naše proizvode kupcima u najkraćem mogućem vremenskom roku. Sve djelatnosti obavljamo unutar firme (kompletna proizvodnja, razvoj tehnologije, logistika i distribucija proizvoda do kupca). Vršimo uslugu CNC glodanja, tokarenja, brušenja, dubokog bušenja, zavarivanje čelika, prokroma i aluminija, i izrada metalnih konstrukcija visoke preciznosti.- Koristimo tehnološki naprednu tehnologiju i najnovije licencirane softwerske programe za brže programiranje i kvalitetniju proizvodnju.

Najbolji izvoznik u Italiju u 2021. godini

Cromaris d.d. je lider u proizvodnji i preradi premium mediteranske ribe vrhunske kvalitete i šesta kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu po količini proizvodnje, a ujedno i najbrže rastuća kompanija s trendom daljnjega rasta. Cromaris je nastao 2009. godine spajanjem pionira hrvatske i europske marikulture pa tradicija uzgoja mediteranske ribe traje više od 40 godina. Danas se više od 87% proizvodnje plasira u inozemstvo – Cromaris riba prisutna je nagotovo svim tržištima Europe, a glavno izvozno tržište je Italija. Ukupni prihod od prodaje u 2021. godini bio je 84 mil. eura. Izvozi se više od 87% proizvodnje, a tvrtka sa sjedištem u Zadru i pogonom za preradu ribe zapošljava 580 radnika. Od sedam uzgajališta, jedno je smješteno u Istri (sjeverni Jadran), a šest u Zadarskom akvatoriju (srednji Jadran). Sve su lokacije uzgajališta odabrane zbog iznimno čistog mora i netaknute prirode, daleko od bilo kakvih mogućih onečišćivača. Na mjestu starog mrijestilišta u Ninu otvorenog 1981. godine, otvoren je 2015. jedan od najsuvremenijih pogona u Europi za mrijest mediteranske ribe premium kvalitete. Osnova Cromarisove ponude su autohtone vrste najkvalitetnije mediteranske ribe – orade, brancina i hame. Uz cijelu neočišćenu ribu, asortiman proizvoda uključuje i svježu očišćenu pakiranu ribu, te odreske i filete koji zdravu prehranu čine jednostavnijom, ukusnijom i praktičnijom. Svi Cromarisovi proizvodi odlikuju se vrhunskom svježinom i kvalitetom i ne sadrže konzervanse ili GMO sastojke. Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda za svih pet svojih prijavljenih proizvoda: brancin, oradu, hamu, gofa i zubaca. Cromaris je danas na tržištu prepoznat kao lider u kvaliteti kojoj uz povjerenje potrošača, ponajviše svjedoče i brojni certifikati, ali i svakodnevne provjere kroz sustav strogih kontrola procesa i proizvoda. Uz to, dio uzgoja temelji se i na ekološkoj proizvodnji koja je sve veći trend u svijetu i u skladu je s rastućom svijesti o zdravlju. Do 2022. godine uloženo je više od 140 milijuna eura u tehnologiju za uzgoj, proizvodnju i preradu. Ulaganja će se nastaviti s intencijom postizanja najviše razine industrijske učinkovitosti i razvoja održive marikulture uz sustavnu brigu o okolišu.

Najbolji izvoznik u Njemačku u 2021. godini

Gornjište i đon moraju biti sastavljeni u Europi. Samo na taj način cipela može, sukladno propisima EU, nositi oznaku “Made in Europe” – čak iako su pojedine komponente proizvedene u Aziji, Africi ili negdje drugdje u svijetu. No, sasvim iskreno je to drukčije, smatra bavarski proizvođač funkcionalnih cipelaHAIX®. “Made in Europe” u HAIX®-u nije samo fraza, nego i praksa koju se dnevno živi. Ako na HAIX®-ovoj cipeli stoji “Made in Europe”, onda tvrtka jamči da je cipela 100 posto proizvedena u Europi. Od osnutka tvrtke 1948. godine, sjedište firme je u bavarskome Mainburgu. Međutim, većina od oko 1,6 milijuna pari cipela, koliko ihHAIX®godišnje proizvede, nastaje u hrvatskoj Maloj Subotici. Više od 1.850 radnika od 2009. godine ovdje proizvodi funkcionalne cipele najviše kvalitete. Ova proizvodna lokacija ubraja se u najmodernija postrojenja za proizvodnju cipela u svijetu. HAIX®-u je bitna kvaliteta. Jednako kao i održivost. U proizvodnji, HAIX®puno polaže na najvišu kvalitetu i na standarde za zaštitu okoliša. Proizvodne lokacije odlikovane su certifikatom za zaštitu okoliša, ISO 14001. HAIX® upotrebljava samo najbolje materijale i sirovine certificiranih dobavljača, koji odgovaraju OEKO-TEX® standardima 100. Za osiguranje neprekidne visoke kvalitete sirovina, provode se redovite ulazne kontrole robe. Međutim, održivo se treba razvijati i sam tim proizvođača cipela, stoga HAIX® potiče mlade: Svake godine se na lokacijama u Mainburgu i Hrvatskoj obrazuje oko 50 mladih ljudi u raznim zanimanjima, primjerice, za referente u industriji i maloprodaji, za obućare i prodavače. HAIX®je time jedan od posljednjih proizvođača cipela, koji još uvijek sam obrazuje svoj kadar.

Najbolji izvoznik u BiH u 2021. godini

Podravka d.d. je jedna od vodećih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi. Danas posluje u dva glavna poslovna segmenta: prehrana i farmaceutika, a brojni potrošači u više od šezdeset država širom svijeta prepoznali su vrijednost njenih proizvoda. Grupa Podravka ima vlastite tvrtke i predstavništva u 22 zemlje svijeta, a pored toga ima razvijenu vlastitu distributivnu mrežu u 11 zemalja centralne i jugoistočne Europe te proizvodnju u četiri zemlje. U prehrambenoj industriji, Podravka je inovativni lider, prvenstveno u regijama koje obuhvaćaju jugoistočnu, centralnu i istočnu Europu te se razvija kao kompanija sposobna brzo odgovarati na promjene u poslovnoj okolini. Danas Podravkin asortiman sadrži više od1800 različitih proizvoda, a Podravka, Vegeta, Lino i Dolcela spadaju u red najpoznatijih marki proizvoda u regiji. Uz stvorene brojne robne marke, kao i dobivene nagrade i priznanja za širok spektar poslovnog djelovanja, najvećim Podravkinim uspjehom smatra se upravo lojalnost njenih potrošača. Od drugih kompanija razlikuje se po razumijevanju njihovih potreba, visokoj kvaliteti proizvoda te uspješnom prilagođavanju sve većim zahtjevima tržišta. Podravkiniproizvodi visoko su kvalitetni, praktični i sigurni zbog odabranih i kvalitetnih sirovina, znanja i modernih tehnoloških procesa. Koristeći prednosti globalnog i lokalnog prilagođeni su nacionalnim kuhinjama, njegujući osobitosti lokalnog okusa. Temeljna vrijednost Podravke, pored njenih robnih marki, su njeni zaposlenici te znanje i stručnost koje posjeduju. Podravka danas broji više od 6.500 zaposlenika koji se neprestano razvijaju zahvaljujući ulaganjima u njihovo znanje, što rezultira brojnim inovacijama i novim proizvodima, a što potrošači prepoznaju.

Najbolji izvoznik u Mađarsku u 2021. godini

Bomark Pak d.o.o. jedini je hrvatski proizvođač stretch folije koji se nalazi u top 3 najveća proizvođača stretch folije u Europi s prometom u 2021. godini od 650 milijuna kuna te tržišnom pozicijom od 5% cjelokupnog EU tržišta. Izvoz u EU je trenutno na razini od 94% ukupneproizvodnje. Proizvodni pogon nalazi se u Ludbregu na površini od 5 Ha u kojem je zaposleno 200 zaposlenika. 2018. godine završen je veliki investicijski ciklus povećanja kapaciteta te je Bomark Pak postao jedan od najvećih proizvođača stretch folije u Europi s najnovijom generacijom strojeva i najvišim stupnjem kvalitete u EU. Zbog intenzivnog rasta i velike potrebe za papirnim cijevima – koje su jedan od glavnih dijelova završnog proizvoda – 2016. završena je investicija u tvornicu papirnih cijevi s godišnjim kapacitetom od 10.000 tona. Trenutno se Bomark Pak d.o.o. nalazi u novom investicijskom ciklusu koji je započeo 2022. godine s planiranim završetkom u 2023. godini gdje je plan zauzeti prvu poziciju u EU po kapacitetu proizvodnje te zadržati prvu poziciju u kvaliteti proizvoda. Planirani investicijski ciklus, također sadržava i plan ulaganja u zelenu energiju u svrhu energetske neovisnosti s početnim kapacitetom od15 MW. Bomark Pak trenutno osigurava visoki stupanj razvoja i napretka u tehnologiji omatanja koristeći vlastiti laboratorij za testiranje stretch folije koji je jedini u ovom dijeluEU. Unutar investicijskog ciklusa nalazi se i dodatno proširivanje laboratorija sa simulatorom kretanja robe prilikom kamionskih nesreća što je vrlo rijetka sposobnost koju je trenutno moguće testirati samo u nekolicini laboratorija u svijetu. Fokus na inovaciju oduvijek je bio dio poslovanja Bomark Paka te je tako i napravljen veliki iskorak u implementaciji kaizen i Industry 4.0 principa. Bomark Pak jedna je od rijetkih kompanija koje imaju u potpunosti implementiranu industriju 4.0 s potpunim praćenjem proizvoda, od materijala za proizvodnju do finalnog proizvoda dostavljenog dokupca. Veliki se naglasak također stavlja i na zelena rješenja proizvodnje plastike. Iako je stretch folija proizvod koji se 100% reciklira i koristi se u industrijske svrhe, trenutno se razvijaju još zelenija rješenja koja će omogućiti primjenu višerecikliranog materijala uz zadržavanje svojstva folija koje su napravljane od čistog materijala.

Najbolji izvoznik u Austriju u 2021. godini

Kostwein Hrvatska dio je Kostwein Grupe, globalnog obiteljskog poduzeća sa stogodišnjom poviješću. Kostwein Grupa posluje na području izrade prema crtežu i izuzetno je ponosna što su svi kupci svjetski tržišni lideri u svim važnim sektorima strojne industrije. Kostweinova temeljna kompetencija su inovacije procesa u okviru kojih svi zaposlenici neumorno teže izvrsnosti. Ponude vrijednosti Kostweina snažna su diversifikacija u različitim sektorima industrije, globalni otisak u poslovanju izrade prema crtežu, stvaranje dodatne vrijednosti tijekom trajanja životnog vijeka te golemo znanje i iskustvo, od prototipa do serijske proizvodnje. Vlasnička obitelj i uprava osjećaju veliku odgovornost za održivi razvoj. Obitelj i uprava osjećaju visoku društvenu odgovornost za brigu o svojim zaposlenicima. Vrijednosno orijentirana korporativna kultura i uljudan, odnos pun poštovanja prema zaposlenicima te omogućavanje slobode za osobni razvoj temelj su motivacije i održivog uspjeha. Upravi je izuzetno važno usko uključivanje svih zaposlenika u proces promjene i transformacije postavljanjem izazova, promicanjem i razvojem. Kostwein Hrvatska, osnovana 2001. godine s 25 zaposlenika, bitno je pridonijela rastu u posljednja dva desetljeća i ima važnu ulogu u budućim aktivnostima rasta. Prvih je godina djelovala kao produženi ogranak proizvodnje dijelova za matičnu tvrtku u Austriji. Visoka ulaganja u ljude i strojnu opremu razvila su kompetencije, znanje i iskustvo te ispunila zahtjeve za kvalitetom potrebnom za pružanje usluga globalnim kupcima Kostwein grupe. Nakon ulaska Hrvatske u EU, Kostwein Hrvatska poduzela je sljedeći korak i, pored izrade, započela i sa sastavljanjem dijelova za dovršetak strojeva. Prodajne organizacije matične tvrtke u Austriji otvorile su poveznice i partnerstva sa svojom globalnom bazom kupaca. To je Kostwein Hrvatska omogućilo početak izravnog izvoza krajnjim OEM kupcima. Sljedeća velika prekretnica bila je stjecanje pogona u Trnovcu. Svi procesi zavarivanja bili su koncentrirani u ovom novom objektu. Na ovoj novoj lokaciji započet je značajan put rasta montaže cjelokupnih strojeva za naše globalne kupce. Strojevi proizvedeni u Kostwein Hrvatska u međuvremenu se mogu pronaći diljem svijeta. U Kostwein Hrvatska trenutno radi 450 zaposlenika. Za upravljanje budućim rastom, Kostwein Hrvatskaočekuje zapošljavanje dodatnih zaposlenika na području programiranja CNC strojeva, CNC glodanja, CNC tokarenja te mehaničkog i električnog sklapanja.

Najbolji izvoznik u Srbiju u 2021. godini

Vetropack Straža d. d. iz Huma na Sutli jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj. Utemeljena je 1860. godine, a od 1996. u vlasništvu je švicarske grupacije Vetropack, koja uz hrvatsku obuhvaća i tvornice stakla u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini,Italiji i Moldaviji. Tvrtka posjeduje certifikate ISO 9000:2008 i FSSC 22000 (standard sigurnosti hrane) čime kupcima jamči visoku kvalitetu procesa i proizvoda. Sredinom 2022. zapošljavala je oko 660 osoba. Proizvodni asortiman Tvornica proizvodi i distribuira staklene boce i staklenke vrhunske kvalitete za industriju hrane i pića, dostupne u osnovnoj bijeloj, zelenoj, smeđoj, olive i cuvee boji, kao i u nijansama drugih boja. Uz standardni program, nudi i staklenu ambalažu dizajniranu po mjeri i prilagođenu zahtjevima kupaca. U skladu sa strateškom opredijeljenošću prema održivosti, kontinuirano unaprjeđuju proizvodnju tzv. laganog stakla koje omogućuje smanjenje potrošnje energije i ostalih resursa. U tvornici su instalirane tri staklarske peći i 12 proizvodnih linija, na kojima se proizvodi više od milijardu staklenih spremnika godišnje. Vetropack Straža isporučuje svoje proizvode na domaćem tržištu, a više od 70% u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje jugoistočne Europe. Preko sestrinskih staklana prisutna je i u drugim dijelovima Europe. Godinu2021. obilježila je velika potražnja za staklenom ambalažom diljem Europe, ali i u Hrvatskoj, čemu je velikim dijelom doprinio oporavak turističke djelatnosti i ostvarivanje turističkih rezultata gotovo jednakih onima iz 2019. Vetropack Straža stoga je zabilježila odličnu prodajnu godinu – s više od milijardu kuna neto prihoda, što je 31% više nego 2020. godine. Početkom 2021. Vetropack Straža pustila je u rad i novoobnovljenu peć za obojeno staklo koja je omogućila značajno povećanje proizvodnog kapaciteta, ali i energetske učinkovitosti. U skladu s povećanjem zahtjeva za održivošću u svim područjima ljudskog djelovanja, potražnja za staklenom ambalažom i dalje raste – što svakako djeluje optimistično za staklarsku industriju. Vetropack Straža, kao dio grupacije Vetropack, nastavlja s kontinuiranim ulaganjima i modernizacijom proizvodnje i cjelokupnog poslovanja u skladu s Vetropackovom Strategijom 2030.

Najbolji izvoznik u NR Kinu u 2021. godini

Tvrtka ALTPRO d.o.o. počela je s radom 1994. godine i bavi se razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Proizvodi tvrtke u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja te su dokazali konkurentnost na globalnom tržištu. S dvije niše kompletnih sigurnosnih sustava za željeznička vozila i infrastrukturu, ALTPRO je trenutno jedan od nekoliko proizvođača navedene opreme u svijetu. Proizvodi tvrtke dosad su isporučeni u više od 50 država na šest kontinenata kroz razvijenu globalnu mrežu agenata. Najvažniji izvozni proizvodi tvrtke certificirani su za najvišu razinu sigurnosti SIL4 uTUV RHEINLAND, što izdvaja tvrtku od konkurencije na međunarodnim tržištima. Tvrtka trenutno zapošljava više od 180 djelatnika nekoliko država. Ima dva razvojno-inovacijska centra-ODRA 1 (za željezničku infrastrukturu) i ODRA 2 (za željeznička vozila) otvorena kao investicije u 2011. i 2018., kao i mehatronički centar Vrbovec. Razvojno-istraživački laboratoriji opremljeni su najmodernijom opremom i- jedinstvenim testnim poligonom za željezničke uređaje. Zbog velikog broja dugoročnih ugovora, tvrtka je u lipnju 2022. godine ušla i u treću investiciju čije se otvaranje očekuje do kraja 2022. Tom investicijom će povećati kapacitete u proizvodnji te istraživanju i razvoju za 100%. Vrijeme pandemije iskorišteno je za velike iskorake na jakim tržištima SAD-a, Kine, Velike Britanije i Indije te povezivanje s najvećim svjetskim kompanijama koje prepoznaju kontinuiranu kvalitetu proizvoda te se oslanjaju na proizvode tvrtke u svim svojim aplikacijama i projektima. Krajem 2021. godine potpisan je i najveći ugovor u povijesti tvrtke na rekonstrukciji i izgradnji pruge Križevci – Koprivnica – državna granica gdje ALTPRO ima integratorsku ulogu u prometno-upravljačkom i signalno-sigurnosnom segmentu. Tim poslom ALTPRO još jednom potvrđuje svoju ulogu među svjetskim liderima u svojoj industriji i stavlja Hrvatsku na istaknuto mjesto industrijskih sila u području sigurnosnih sustava za željeznicu. Jedno od najbitnijih izvoznih i razvojnih tržištaALTPRO-auzadnjih par godina je NR Kina.Tvrtka trenutno sudjeluje na 7 infrastrukturnih projekata u Kini gradeći najmodernije tramvajske, monorail i metro linije. ALTPRO sustavi detekcije ugrađuju se na uskoro najveći metro na svijetu jer će nakon završetka izgradnje imati 18 linija u ukupnoj duljini od 820 kilometara. Značajan doprinos izvozu i razvoju tvrtke donijelo je članstvo u UNIFE, kao prve tvrtke iz tranzicijske Europe 2004 godine. Tvrtka je punopravni hrvatski predstavnik u čak tri radne grupe UNIFE. Prema podacima EuropeanRailway Agency (ERA), ALTPROje jedina tvrtka koja proizvodi sigurnosne uređaje za željeznicu na području cijele jugoistočne Europe.

Najbolji izvoznik u Francusku u 2021. godini

Aluflexpack Novi d.o.o. sa svojim povezanim poslovnim subjektima (Aluflexpack Grupa–AFP Grupa) čini grupu proizvodnih tvrtki s modernom proizvodnjom i priznatim standardima kvalitete integriranih u švicarsku Montana Tech Components Grupu. Od 28. lipnja 2019. Aluflexpack Group trgovačko društvo javno je uvrstio svoje dionice na SIX Swiss Exchange švicarskoj burzi. MontanaTechComponents Group (MTC) i dalje je većinski vlasnik koji osigurava kontinuitet i stabilnost u strategiji i razvoju. Aluflexpack Group koristi sredstva od izlaska na burzu za daljnja ulaganja s ciljem povećanja učinkovitosti, a postojeći proizvodni kapaciteti naglo rastu zbog internacionalizacije proizvodnih pogona. Posljednje takvo ulaganje je 65 milijuna eura u proširenje pogona Drniš, čime će se osigurati vodeća pozicija na brzorastućim krajnjim tržištima. Glavna poslovna djelatnost Aluflexpack Grupe je prerada aluminijske folije, papira i savitljivih filmova u visoko kvalitetne krajnje proizvode – sofisticiranu ambalažu. AFP Grupa sa širokim proizvodnim asortimanom opskrbljuje industrije kave i čaja, konditorsku, mliječnu i ostalu prehranu, kozmetičku i industriju osobne i kućne njege, industriju hrane za kućne ljubimce te farmaceutsku industriju.Više od 90% prometa ostvaruje na međunarodnom tržištu, a planira se i daljnji rast proizvodnje i izvoza. Dobavljači i kupci Aluflexpack Grupe su vodeće tvrtke u svojim industrijama te priznati domaći iglobalni brendovi. Grupa trenutno djeluje širom Europe u osam visoko opremljenih proizvodnih pogona uz podršku prodajne mreže ureda i logističkih centara. U Hrvatskoj, Aluflexpack Novi ima četiri proizvodna pogona, i to u Drnišu, Umagu i Zadru, te sestrinsku kompaniju Omial Novi d.o.o. u Omišu.

Najbolji izvoznik u Egipat u 2021. godini

Tvrtka Bukva Commercium d.o.o. osnovana je 2008. godine, a danas broji 35 zaposlenika. Naša je primarna djelatnost proizvodnja i obrada piljene građe te trgovina drvom i drvnim proizvodima. Bukva Commercium d.o.o. djeluje na dvije lokacije – u Drežnici se nalazi pilana, a u Bakru skladište drvnih proizvoda. U pilani Drežnica zaposleno je 25 radnika. Kapacitet proreza pilane je 20.000 kubičnih metara oblovine godišnje, a u krugu pilane nalazi se i sušara kapaciteta 200 kubičnih metara te parionica ukupnog mjesečnog kapaciteta 1.500 m3. Nudimo piljenu građu od gotovo svih vrsta domaćeg drva (bukva, bor, grab, hrast, jasen, javor, jela, smreka…) u svim standardnim dimenzijama i klasama. U Bakru je zaposleno 10 radnika. Skladište u Bakru prostire se na 13.000 metara četvornih što nam omogućava skladištenje oko 20 tisuća kubičnih metara robe. Pored proizvodnje i obrade piljene građe nudimo i usluge sušenja, parenja te kemijskog tretiranja drva, skladištenja te otpreme drva i drvnih proizvoda. Posredujemo u organizaciji tuzemnog i međunarodnog prijevoza robe, kao i brodskog i kontejnerskog prijevoza. Naš većinski izvoz usmjeren je na egipatsko i azijsko tržište, no trgujemo i na hrvatskom i europskom tržištu.

Najbolji izvoznik u Kanadu u 2021. godini

Končar–Energetski transformatori d.o.o. za prodaju, razvoj, projektiranje, proizvodnju, ispitivanje i servisiranje energetskih transformatora u mješovitom je vlasništvu tvrtki Končar–Elektroindustrija d.d. I SiemensEnergy. KPT ima više od 70 godina dugu tradiciju u proizvodnji transformatora, započetu 1945. u okviru poduzeća Rade Končar. Danas je KPT jedna od 19 SiemensEnergy tvornica transformatora u svijetu čiji proizvodni asortiman obuhvaća proizvodnju svih vrsta transformatora velikih snaga i napona namijenjenih proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije, kao i za potrebe industrije i električne vuče. KPT je 2019 proširio svoj proizvodni asortiman i započeo s proizvodnjom kompenzacijskih prigušnica. Najveći dio prihoda, gotovo 98%, KPT ostvaruje izvozom na svjetsko tržište. U svojoj dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje transformatora ukupno je izvezeno više od 3000 transformatora u 91 državu svijeta na 6 kontinenata. Transformatori iz KPT-a nalaze se u nekim od najvažnijih energetskih projekata – EnergyStorage, Egipatski megaprojekt te jednu od najvećih offshore elektrana na Sjevernom moru. KPT već više od 20 godina, otkad je među prvima u Hrvatskoj certificiran po ISO14001 za zaštitu okoliša, sustavno radi na smanjenju utjecaja na okoliš. Uz niz poboljšanja u vlastitoj proizvodnji, KPT proaktivno djeluje i prema kupcima gdje nudi transformatore punjene ekološki prihvatljivijim esterima umjesto mineralnih ulja i time smanjuje potrošnju fosilnih goriva i neželjenih utjecaja na okoliš. Uz to, vodeći je proizvođač transformatora unutar Siemens Energy grupacije za transformatore namijenjene offshore vjetroelektranama. Tvrtka pridaje veliki značaj razvoju i obrazovanju zaposlenih na svim razinama. Pored edukacija usmjerenih na stjecanje stručnih znanja, društvo ulaže i u razvoj općih i menadžerskih kompetencija. Fokus društva je na razvoju Lean kulture te uspješne implementacije digitalne transformacije.

Najbolji izvoznik u Poljsku u 2021. godini

LPT d.o.o. danas je, po mnogo čemu, vodeća i prepoznatljiva kompanija, ne samo u Hrvatskoj već diljem svijeta, specijalizirana za proizvodnju žičanih jezgri za madrace i namještaj što čini oko 90 % ukupne proizvodnje, dok se ostatak- odnosi na strojogradnju. Dio je velike svjetske korporacije Leggett & Platt® koja drži status vodećeg inovatora i lidera u industriji proizvoda za spavanje već više od 135 godina, vlasnik je najviše svjetskih patenata u industriji madraca i dugi niz godina dio prestižnog S&P 500 Indexa. Hrvatski dio kompanije uključuje proizvodnju širokog spektra opružnih jezgri te strojogradnju. Od početka poslovanja u Hrvatskoj pred 22 godine pa sve do danas LPT d.o.o. kontinuirano i vrlo intenzivno raste, značajno širi proizvodni asortiman, otvara nova tržišta i ulaže velike resurse u konstantnu tehnološku modernizaciju. Broj zaposlenih konstantno se povećava, do trenutnih više od 450 zaposlenika, u proizvodnji opružnih jezgri i strojogradnji zajedno. LPT kontinuirano razvija nove, inovativne proizvode i unapređuje postojeće te ima čvrsti status vodećeg regionalnog dobavljača raznih vrsta opružnih jezgri za madrace i namještaj. Čak i u pandemijskim godinama proizvedeno je oko 4 milijuna jezgri godišnje, a 95% ih je izvezeno u više od 30 zemalja svijeta za više od 200 B2B kupaca. LPT posluje u 38.500 m2 proizvodnih prostora, ali na ukupno 155.000 četvornih metara zemljišta, čime je osiguran prostor za realizaciju daljnjih investicija i planova. Iza takvog intenzivnog rasta i respektabilnog statusa stoji jasna vizija, fokusirano i kvalitetno planiranje i čvrsta strategija prema ulaganjima u objekte, opremu, ljude, kvalitetu i inovacije. Samo u posljednjih nekoliko godinata ulaganja se kreću oko 50 milijuna kuna godišnje. Kompanija je također ustrajna u provođenju razvijene okolišne strategije pod internim nazivom ECO INICIATIVE, uslijed čega kontinuirano provodi i dalje razvija svoju usmjerenost ekologiji na svim razinama poslovanja. Davor Gečić, predsjednik uprave tvrtke LPT Prelog, ujedno je unutar korporacije Legget&Platt predsjednik za čitavu Europu, Aziju, Kinu i Brazil. Kompanija ima 9 tvornica diljem svijeta i veliko distribucijsko skladište u Francuskoj a sve to treba, naravno, i učinkovitu upravu. Upravo je Hrvatska odabrana za pokrivanje velikog broja poslovnih segmenata cijele internacionalne kompanije, što svjedoči o kvaliteti hrvatskih kadrova, ali i povjerenju matične korporacije u Prelog.

Najbolji izvoznik u Tursku u 2021. godini

E.G.O. Elektro–komponente d.o.o. vodeći je hrvatski proizvođač i jedan od najvećih europskih proizvođača komponenti za kućanske aparate. Svakog radnog dana na svjetsko tržište izveze se više od 150.000 komada raznih proizvoda, gdje se proizvodi E.G.O. Elektro–komponenti ugrađuju u kućanske aparate proizvedene na pet kontinenata. Osnovan još davne 1926. godine, E.G.O. Elektro–komponente uspješno su prebrodile sve ekonomske i političke promjene, potvrđujući se kao stabilno i uspješno poduzeće. Danas zapošljava gotovo 800 radnika, s ukupnim prihodom od više od 60milijuna eura, od čega se gotovo 100% ostvaruje izvozom. Tržišni uspjeh poduzeća gradi se isključivo na povjerenju kupaca u kvaliteti isporučenih proizvoda i usluga. Neprekidno ulaganje u tehničko-tehnološki razvoj, primjena suvremene poslovne organizacije, stalno obrazovanje kadrova, odnos prema kvaliteti, usklađenost s najnovijim ISO standardima, zaštita radnika, zaštita okoline i visok stupanj društvene odgovornosti važni su elementi poslovne politike koja se kontinuirano provodi i daje zapažene rezultate. Ti rezultati svrstavaju E.G.O. Elektro–komponente u grupu najboljih velikih tvrtki u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close