FOTO: Nagodinu u rodnom gradu uz termalne izvore otvara luksuzni hotel

Autor: Suzana Varošanec , 22. travanj 2021. u 07:24
Cijeli je hotel već izgrađen; Bernard Cecelja/PD; PIXSELL

Hotel će s depandansama imati 60 soba razine 4*, unutrašnji i vanjski bazen, restorane, te wellness i sportske sadržaje.

Kod realizacije novog projekta redovito nije višak kad se poklopi niz sretnih okolnosti, a svakako element koji od toga odudara je kriza, pa tako i ova pandemijska pomiče prvotno planirane rokove i za veliku investiciju na sjeveru Hrvatske u koju je krenula nagrađivana poduzetnica Bernarda Cecelja.

Ukupno tri godine trajao je samo postupak za dobivanje koncesije za korištenje izvora termalne vode u Varaždinskim Toplicama.

No rodno mjesto Cecelje, s njezinom investicijom u kombinaciji s opremom koja se penje na 8 milijuna eura, iduće godine dobit će luksuzni hotelski kompleks s idejom u korist prepoznatljive zdravstveno-turističke destinacije.

Vlastita agrarna proizvodnja

default

S ovim projektom i obogaćivanjem ponude prosperirat će kontinentalni turizam na koji otpada tek oko 2,5% ukupnog turizma tako da su mogućnosti za rast velike, posebice u sjevernoj regiji gdje Cecelja računa i na prioritetnu suradnju sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u kojoj je golemim zahvatom na energetskoj obnovi uloženo blizu 270 milijuna kuna.

Također, Ceceljin novi luksuzni hotel već je izgrađen – aktualna faza odnosi se na opremanja interijera, a zajedno s depandansama posrijedi je 60-ak soba. Poslovanje će biti vođeno u kategoriji 4 zvjezdice, iako sobe svojom veličinom i ostalim parametrima zadovoljavaju najvišu klasu.

Ipak, prema ovoj poduzetnici, zbog prisutnosti termalnih izvora već na metar i pol ispod površine zemlje, za prateće objekte poput garaža u financijskom i tehničkom smislu realizacija bi pričinjavala dodatne pa i prevelike komplikacije.

Cijeli kompleks koji tako niče imat će obilježja top sportsko-rekreacijskog wellness hotela, sa svim pratećim sadržajima uz unutrašnji i vanjski bazen s toplom vodom. U to je uključen postojeći restoran s hranom iz biodinamičke proizvodnje voća, povrća, mesa i ribe, dodajmo i pizzeria, zbog čega u ugostiteljskom segment već zapošljavaju 50-ak ljudi.

U funkciju je stavljena i vlastita poljoprivredna proizvodnja; od bionasada svih povrtlarskih vrsta, preko voća bez pesticida, do čak mesa tako da npr. imaju sto svinja (tzv. mangolice) koje hrane žirom, ali i riblje ponude, s obzirom na koncesiju s kojom raspolažu u ribnjaku u Međimurskoj županiji gdje je uspostavljena proizvodnja šest vrsta riba te će nuditi i sportsko-rekreacijski ribolov.

Sva dobit u razvoj

No, nakon što je korona usporila planiranu dinamiku u investicijama, umjesto otvorenja krajem ove godine, Cecelja planira svečano puštanje u rad tijekom 2022. godine.

Sam po sebi novi hotel već bi mogao uskoro početi raditi, no na terenu su dizalice i u tijeku je gradnja još jednog kompleksa, tzv. faza 2 koju čini revitalizacija stare gradske jezgre Varaždinskih Toplica gdje, ističe, sve teče prema planu u suradnji s građevinarima, varaždinskom tvrtkom Portal.

I tako će zaokruženost dva nova objekta kroz ponudu donijeti, kaže, zanimljivu lepezu proizvoda, od različitih medicinskih tretmana, masaža i vodenih kupki do tretmana s prirodnom kozmetikom, korištenjem vlastitog bilja čije sadnice također već rastu.

Projekt realizira njezina tvrtka Bernarda Nova, i to jednim dijelom korištenjem novca iz europskih fondova – radi se o ESIF programu iz kojeg je upravo za ovaj projekt zaključen prvi aranžman uz pomoć HBOR-a za europska beskamatna sredstva, dok drugim dijelom iz vlastitog kapitala.

Iduće godine ističu dijelom i neke druge kreditne obveze, ali i četverogodišnji grace period što će se poklopiti s početkom akumulacije priljeva iz novog poslovanja. Iznos od oko tri milijuna eura udio je na račun vlastitog kapitala – dobiti iz koje, tvrdi, tijekom 22 godine poduzetništva nije sebi isplatila niti jednu kunu, već je sve uloženo u razvoj poslovanja, inovacije, znanje, nove hale i uredno podmirivanje obveze.

Od neto dividende njezinih stranih tvrtki iz trgovačke branši u Srbiji i Švicarskoj također ulaže u ovaj projekt.

“Moji zaposlenici, njih ukupno 200, prva su mi briga, a moram istaknuti da strogo vodimo računa da plaće budu redovite, bez ikakvih restrikcija u koroni, uz božićnicu i uskrsnicu”, kaže Bernarda Cecelja.

U biznisu prisutna već više od 2 desetljeća kroz proizvodnju kreveta i madraca, tvrtka Bernarda s oko 12 milijuna eura ukupnog prihoda, te sa 70% izvoza kojim su opremali velike hotelske lance u Europi, danas još posluje s nižim ostvarenjem, jer je proizvodnja srezana na oko 50 posto.

No, pomalo kreću narudžbe za opremanje hotela, ali i privatnog smještaja, što je, poručuje, razlog za novi optimizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close