Nagodbe prošle hotelima Plat i Podgora, Orebiću i Korčuli

Autor: Suzana Varošanec , 06. ožujak 2014. u 22:01
U različitim su fazama: Hoteli Podgora, Medena i Živogošće

Čeka se finalno ročište za nagodbu kojom Solaris preuzima Vranjica Belvedere, a Končareva Kermas energija trogirsku Medenu.

Od 11 turističkih tvrtki u većinskome vlasništvu države čije su uprave još prošloga proljeća predložile pokretanje predstečaja, zasad su tim postupkom, odnosno kroz upravnu i sudsku fazu, uspješno prošli Hoteli Plat, HTP Korčula, Hoteli Podgora i HTP Orebić.

Na trgovačkim sudovima, glavnom splitskom i stalnoj službi u Dubrovniku, navedene tvrtke sklopile su predstečajnu nagodbu i potom su je sudovi odobrili, što je vidljivo iz sudskoga registra, gdje se navodi i pravo na žalbu, osim za dužnike.    Osim za Hotele Plat, čijeg strateškog partnera država upravo traži, preostale tri tvrtke na dobrom su putu da realizacijom više skupštinskih odluka u skladu s nagodbom provedu postupak smanjenja i povećanja temeljnog kapitala. Tako će dobiti nove većinske vlasnike koji će donijeti svježi kapital za ugovoreno brzo namirenje vjerovnika (banke su iznimka) te obrtna sredstva. U HTP Orebić i HTP Korčulu ulazi nova tvrtka Dalmacija Hoteli u vlasništvu tvrtke Laguna Novigrad u suradnji s FGS-om Prosperus.

U Hotele Podgora ulazi nepoznati Novodom, vrlo mlada tvrtka kćer čiji je osnivač, prema provjerljivim podacima, zagrebačka tvrtka Kaić Luke Kaića. U odnosu na njih sa slabijim prolaznim vremenom, jer se odvija sudska faza, ali u finišu, nalaze se Dalma, Vranjica Belvedere i Hotel Medena. Postupak pred Finom završen je izglasavanjem plana, a papire su te tvrtke predale na sud zajedno s prijedlogom za sklapanje nagodbe. Čeka se finalno ročište za nagodbu kojom, prema planu, šibenski Solaris preuzima Vranjica Belvedere, a Kermas energija Danka Končara trogirski Hotel Medena. Plan, pak, za splitsku Dalmu, koji je potpisao i ministar financija Slavko Linić, temelji se na ustupanju ulaganja u turističko naselje Dalma Brzet državi, te pripajanju tvrtke kćerke Dalmina matici.

Strše jedino Hoteli Živogošće: u tijeku je žalbeni postupak nakon što je sudac odlučio ne odobriti sklopljenu nagodbu, kako tvrdi, jer je suprotna moralu društva. Uložena je žalba i protužalba, a zanimljivo je da u dopunjenoj žalbi Živogošće predlaže sucu da preinači svoje rješenje. Ugovoreni novi većinski vlasnik tvrtke je strateški partner Karisma Hotels Adriatic (KHA), koji vodi bivši ministar turizma Veljko Ostojić, a državu je na sudu zastupalo Županijsko Državno odvjetništvo iz Splita iako to tadašnji zakon nije uvjetovao.

Na drugoj strani su tri tvrtke koje novim zakonom nisu profitirile: Bizovačke toplice i ZRC Lipik, a po najnovijem i HOC Bjelolasica, čiji stečaj predlaže Fina. Umjesto sanacije gubitaka, uz otpise države (ujedno vjerovnika i vlasnika) te dokapitalizaciju ulaskom stateškog partnera, tvrtke su u stečaju ili će on biti otvoren. Čim je lani propao na Fini plan za Bizovačke, sud u Osijeku otvorio je stečaj tvrtke koja je sad u zakupu tvrtke Salve Regina Marija Bistrica, dijela koncerna Sunce Jake Andabaka. Dvanaestoj tvrtki Modra Špilja s Korčule postupak pred Finom je u tijeku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close