Nagodba još daleko, ali roje se scenariji namirenja vjerovnika

Autor: Jadranka Dozan , 11. listopad 2017. u 22:00
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema jednom od scenarija, ruskim bankama mogla bi imovina u regiji.

Agrokor je u procesu prijava tražbina zaprimio nih 12.610, i to od čak 5904 vjerovnika. A premda se još čeka objava tablica, tko su najveći vjerovnici koji će imati i glavnu riječ kad na stol dođe plan nagodbe, zna se. Koliko god se nagodba još čini dalekom, već se roje scenariji vlasničkog restrukturiranja koncerna i njegovih sastavnica i ‘mape’ namirenja pojedinih vjerovnika.

U poslovnim krugovima procjenjuje se da bi se ruske banke (Sberbank i VTB) s oko 1,5 milijardi eura kredita Agrokoru u konačnici – unatoč tome što se već mjesecima uglavnom spominju u kontekstu tužbi, mogle namiriti imovinom u Sloveniji i Srbiji, u prvom redu Mercatoru. U toj geopolitičkoj ‘podjeli’, na vlasničko restrukturiranje domaćeg dijela dugovima preopterećenog Agrokora najveći utjecaj imao bi, tvrdi se, američki fond Knighthead Capital. Što to znači u smislu buduće vlasničke strukture u Agrokorovim perjanicama, zasad nema jasnih signala.

No, zajedničko svim scenarijima o kojima se trenutno spekulira je da bi se u poljoprivrednoj proizvodnji Agrokora, koja predstavlja oko trećine ukupne hrvatske, svakako zadržalo većinsko domaće vlasništvo. To se smatra i strateškim prioritetom Vlade, a u provedbi se, očekivano, računa i na mirovinske fondove. Već ranije u javnost su procurile i grube konture inicijative svojevrsnog konzorcija domaćih kompanija iz reda velikih dobavljača Agrokora, na čelu s Adris grupom.

Dio tog kruga je još nekoliko velikih kompanija za koje se procjenjuje da imaju apetita i potencijala za preuzimanje nekih od prehrambenih perjanica. Scenarij s domaćim konzorcijem predviđa, usto, i kombinaciju za ostanak Konzuma u pretežito domaćem vlasništvu.

No, slične domaće inicijative i u manje kompleksnim slučajevima dosad su već u ranoj fazi pokazale da teško funkcioniraju. Uza sve, investicijski stručnjaci podsjećaju da je cijeli slučaj Agrokor uvelike nastao kao posljedica netransparentnosti pa bi bilo loše da se na isti način pokušava i rješavati. Drugim riječima, kad će na red doći prodaje, trebale bi uključivati međunarodne tendere. Kojim god putem krene plan nagodbe, za nju su veoma važni trendovi operativnih kompanija. Oni su u kolovozu nastavili s poboljšanjima. U slučaju pet kompanija iz divizije Maloprodaje i veleprodaje to znači 10,3 milijarde kuna prihoda i smanjenje operativnog minusa sa 203 na 193 milijuna, s tim da se Konzumov gotovo posve istopio.

Istodobno, operativna dobit devet kompanija iz divizije Prehrane se sa 7-mjesečnih 757 milijuna kuna s krajem kolovoza popela na 946 milijuna, a kod četiri iz segmenta Poljoprivrede sa 184 na 207 milijuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close