Naglasak mora biti energetska oporaba i recikliranje

Autor: Marta Duić , 05. svibanj 2021. u 21:59
Aleksandra Anić Vučinić, čelnica Hugoa, održala prezentaciju nazvanu Životni put plastike

Moramo biti odgovorni prema našem okolišu, reciklirati, točnije pretvarati u sirovinu ili proizvod, objašnjava Anić Vučinić.

Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (Hugo) održala je na konferenciji Croatia Waste Expo prezentaciju nazvanu Životni put plastike.

“Da bismo mogli pričati o životnom putu plastike treba gledati početak, put od sirovine do otpada i kako se u okviru kružnog gospodarstva postaviti prema tome. Moramo biti odgovorni prema našem okolišu, reciklirati, točnije pretvarati u sirovinu ili proizvod”, objašnjava Anić Vučinić. EU je u 2019. godini proizvela 58 milijuna tona plastike, a Anić Vučinić upozorava da čak i da sto posto uspijemo implementirati sve mjere koje EU planira teško da će se EU pomaknuti s mrtve točke.

“Pomak u odvojenom prikupljanju otpada u godini koja je završila bit će velik. Ipak, uvijek postoji prostor za rast, primjerice Hrvatska loše stoji u pitanju ambalaže stavljena na tržište, stavljamo na tržište oko 220.000 tona, od čega je sakupljeno 150.000 tona. Kružno gospodarstvo je rješenje, ali naglasak mora biti na energetsku oporabu i recikliranje”, poručuje Anić Vučinić.

Komentirajte prvi

organizator
Srebrni partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close