Nacrt modela (ne)radne nedjelje krojit će dva mjeseca, poslodavci podijeljeni

Autor: Jolanda Rak Šajn , 06. listopad 2020. u 14:01
Rad nedjeljom tema je oko koje se u Hrvatskoj dugo lome koplja/PIXSELL

Iz HUP-ova Udruženja trgovine Ćoriću su odaslali zahtjev da se i njima umjesto jednog omoguće tri predstavnika, ili da svi imaju jednog.

Odluka Slovenaca da ukinu rad trgovina nedjeljom trebala bi biti dodatni poticaj da i Hrvatska konačno riješi to pitanje. Radnici nas svakodnevno pitaju što je s neradnom nedjeljom, dokle se s time došlo, što će biti… A ne znamo ni mi, osim da ćemo i dalje ustrajati na kompromisu od pet radnih nedjelja u godini.

Kaže to Zlatica Štulić, čelnica Sindikata trgovine, jednog od tri čiji će predstavnici, z s poslodavcima i predstavnicima Vlade, činiti radnu skupinu koja bi u dva mjeseca trebala iznjedriti nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, kojim bi se konačno regulirala (ne)radna nedjelja.

Horvat pa Ćorić

Na prijedlog bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata o 14 radnih nedjelja u godini očito je stavljen “ad acta”, pa njegov nasljednik Tomislav Ćorić ‘kroji’ svoj. Nezadovoljni kvotom od samo jednog predstavnika u budućoj radnoj skupini, u petak su iz HUP-ova Udruženja trgovine Ćoriću odaslali zahtjev da se i njima umjesto jednog omoguće tri predstavnika kao i sindikatima, ili da svi imaju jednog.

“Poslodavaca je nekoliko tisuća, od kojih 20-ak značajnih, a svega nekoliko sindikata” kaže predsjednik Udruženja i čelnik NTL-a Mirko Evačić. Trgovci pri HUP-u nezadovoljni su i informacijama da će se izmjenama Zakona dodatno regulirati prava radnika na pauzu, veće plaće za rad nedjeljom i praznikom i slično. “Već smo daleko odmakli sa sindikatima u pregovorima oko novog kolektivnog ugovora i ta dodatna prava su već manje-više usuglašena”, tvrdi Evačić.

Čupić

Samo ograničavanje rada nedjeljom u trgovinama uzrokovalo bi minimalno 15.000 otkaza jer bi se samo do 20% prometa prelilo na druge dane.

Što se pak tiče (ne)radnih nedjelja, sindikati, a ni trgovci, kako tvrde, nisu vidjeli ni Horvatov nacrt prijedloga, kamoli novi. Ministar rada Josip Aladrović ovih je dana rekao kako se i dalje razmišlja o manje radnih nedjelja.

“Nacrt prijedloga je u pripremi. Ministarstvo gospodarstva provodi analizu opcija reguliranja radnog vremena, kao i prakse sličnih zemalja, a u svrhu iznalaženja optimalnog normativnog rješenja, kako sa stajališta trgovaca, tako i radnika”, odgovaraju pak iz tog ministarstva.

“Vjerujem da se ostalo na modelu da poslodavac sam izabere nedjelje koje će raditi, dok su se Slovenci odlučili na iznimke do 200 kvadrata na benzinskim crpkama, kolodvorima… te obrtničke trgovine. U svakom slučaju, radnika koji će raditi nedjeljom treba platiti više.

Čak i ako je satnica 50% viša, na 4200 kuna bruto to je svega 12 kuna više po satu, 60-ak kuna za pet sati nedjeljnog rada, a našim je poslodavcima uvijek previše”, objašnjava Štulić. Evačić pak kaže kako trgovci pri HUP-u i dalje nemaju jedinstven stav o (ne)radnoj nedjelji. Slovenski model neprihvatljiv im je jer ima previše iznimaka.

Čupić: Mijenjajte Zakon o radu

Denis Čupić, vlasnik F.O. Grupe koja upravlja Westgateom, pokretač je inicijative o izmjeni Zakona o radu, “I samo ograničavanje rada nedjeljom u trgovinama uzrokovalo bi minimalno 15.000 otkaza jer bi se samo do 20% prometa prelilo na druge dane.

Procjena je da će u šoping centrima i velikim trgovinama neprehrambenim artiklima u roku od tri godine 17 do 22% tjednog prometa biti nepovratno izgubljeno”, rekao je Čupić.

Komentirajte prvi

New Report

Close