Nacionalni program oporavka: Hoće li Hrvati dobivati 500 eura, slično kao i Francuzi?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2021. u 10:20
Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Ivan Vidiš, savjetnik ministra Josipa Aladrovića, kaže da će zainteresirani hrvatski građani također dobiti osobni korisnički račun te će samostalno birati svoj obrazovni program.

U državni Nacionalni program oporavka težak 50-ak milijardi kuna ugurao se i pilot-projekt osposobljavanja odraslih putem vaučera, koji bi kasnije trebao postati trajan model educiranja odraslih građana, piše u ponedjeljak Večernji list.

Najjednostavnije, država će ljudima dijeliti vaučere kojima će oni plaćati dodatno obrazovanje, ali vrijednost vaučera i detalji tehničke provedbe još se bruse s Europskom komisijom. Plan je Vlade da idućih nekoliko godina vaučere dobije ukupno 30 tisuća zaposlenih i nezaposlenih građana.

Hrvatska zapravo pokušava ustrojiti neki oblik francuskog modela obrazovanja odraslih, koji slovi kao jedan od najboljih u EU.

Ivan Vidiš, savjetnik ministra Josipa Aladrovića, kaže da će zainteresirani hrvatski građani također dobiti osobni korisnički račun te će samostalno birati svoj obrazovni program. Hoće li Hrvati dobivati 500 eura, slično kao i Francuzi, ili će ta svota biti manja ili veća, još je predmet dogovora s Europskom komisijom.

Trenutačno je sastavljena lista od 80 programa i vještina koji su deficitarni na domaćem tržištu rada, s tim da će biti naglasak na „zelenim i digitalnim“ vještinama, kao što je i sve ostalo u Nacionalnom programu oporavka u znaku tih dvaju obilježja.

Zavod za zapošljavanje trebao bi biti glavni nositelj i realizator projekta, koji će se, dakako, većim dijelom realizirati online – putem posebne aplikacije koja se priprema za tu namjenu.

Država će tako financirati stjecanje traženih vještina kao što su programeri, eksperti za umjetnu inteligenciju, stručnjaci za gaming industriju, CNC operateri, specifični proizvodni procesi u poljoprivredi, zavarivači, upravljanje poslovnim sustavima, upravljanje e-trgovinom, nove tehnike u kulinarstvu, rad u Adobe programima, user experience designeri, vještine upravljanja građevinskim strojevima, upravljanje viličarima…, donosi Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close