Na zahtjev Ramljaka, sud pod izvanrednu upravu stavio još 14 tvrtki u kojima Agrokor ima najmanje 25% udjela

Autor: Suzana Varošanec , 21. travanj 2017. u 13:43
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Pod prinudnom upravom je i Karisma Hotels Adriatic, koja drži udjele, odnosno dionice u pet kompanija, odnosno i u bivšim državnim hotelskim tvrtkama.

Izvanredni povjerenik u postupku prinudne uprave Agrokora Ante Ramljak zatražio je od Trgovačkog suda dopunsko rješenje kojim se u znatnoj mjeri širi lista tvrtki koje su pod prinudnom upravom. Naime, Ramljak se pozvao na dokaze o vlasničkom udjelu u trgovačkim društvima, i sukladno zakonu zatražio da sud riješi ovaj slučaj donoseći novu, dopunjenu listu povezanih i ovisnih društava koncerna na koje se primjenjuje tzv. lex Agrokor. Kako je Trgovački sud u Zagrebu u otvorenom postupku izvanredne uprave nad Agrokorom povodom tog prijedloga dužnika ispitao dostavljenu dokumentaciju, danas je donio dopunsko rješenje, što znači da su pod režim prinudne uprave stavljena 14 ovisnih i povezanih društava dužnika tako ih je sad ukupno 32.

Pod prinudnom upravom je i Karisma Hotels Adriatic, koja drži udjele, odnosno dionice u pet kompanija, odnosno i u bivšim državnim hotelskim tvrtkama. Riječ je o kompanijama Hoteli Koločep i Hoteli Živogošće koje su restrukturirane u postupku predstečajne nagodbe. Također pod prinudnu upravu sada je došla i jedna od vodećih receptivnih agencija na Jadranu Gulliver Travel, zatim Agrokorova građevinska tvrtka Projektgradnja, kao i tvrtke Zagreb plakat i Vinarija Novigrad te zagrebačka tvrtka Dalmarina s udjelom u Konsolidatoru, inače većinskom vlasniku zagrebačkog Dalekovoda.

U odnosu i na sva navedena trgovačka društva sudskim rješenjem uvode se poznate mjere kao što su zabrana pokretanja i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i ostvarenja prava na odvojeno namirenje (osim postupaka koji se odnose na sporove iz radnih odnosa), a nalaže se prestanak izvršavanja osnova za plaćanje s njihovih računa.

U obrazloženju se inače navodi da je izvanredni povjerenik obavijestio sud o tome da je uvidom u dokumentaciju naknadno, odnosno nakon otvaranja postupka izvanredne uprave, utvrdio da postoji još društava dužnika koja ispunjavaju uvjete iz čl.5.st.2.Zakona o postupku izvanredne uprave. Radi se o tvrtkama koja nisu bila navedena u prvobitnom dužnikovom prijedlogu podnesenom od strane bivše uprave dužnika. Naime, prvi je prijedlog podnijela Todorićeva Uprava, dok povjerenik navodi da se i kod još 14 tvrtki koje su manjkale na popisu također radi o društvima u kojima dužnik drži najmanje 25% udjela, koja temeljem odredbe čl. 5. st. 2. ZPIU predstavljaju povezana i ovisna društva dužnika. Ramljakov prijedlog je pratila izgleda opsežna dokumentacija – to su sve knjige poslovnih udjela za društva s ograničenom odgovornošću, a za dionička društva potvrde Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, te financijska izvješća, kojom je po mišljenju prvostupanjskog suda dokazano da se radi o ovisnim i povezanim društvima u smislu navedene zakonske odredbe. Protiv rješenja je dopuštena žalba, a u tom smislu je i sudsko rješenje korigirano tako da je na kraju sužen krug potencijalnih žalitelja na samog povjerenika i nadležno Ministarstvo gospodarstva, što znači da žalbe nisu izgledne. Ostaje nejasno kako je 14 tvrtki u pripremi dokumentacije prethodno zaobiđeno tako da se nisu našli na dužnikovom popisu.

Komentirajte prvi

New Report

Close