Na vrh nebodera u Rijeci postavit će zvijezdu petokraku

Autor: VLM , 08. siječanj 2020. u 12:24
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Spomenik će biti postavljen 3. svibnja pod pokroviteljstvom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a na vrhu nebodera trebao bi ostati do 31. prosinca.

Na vrh Riječkog nebodera bit će postavljena skulptura u obliku zvijezde petokrake, a radi se o umjetničkoj intervenciji u sklopu Rijeka EPK – programskog pravca Doba moći – “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” autora Nemanje Cvijanovića, piše portal Riječanin.

Spomenik će biti postavljen 3. svibnja pod pokroviteljstvom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a na vrhu nebodera trebao bi ostati do 31. prosinca.

"Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera. Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava. Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa. 

Spomenik postavljen na vrh Riječkog nebodera reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu, Samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta u tkivo grada, defenzivnosti kao vječnog pratitelja napada i začaranog kruga koji takva dinamika stvara.“, stoji u opisu ove umjetničke intervencije.

Komentari (11)
Pogledajte sve

sjetite se ko je vratio istru i rijeku matici.

tome u čast Vojko gradonačelinik će kuvati svinjsku glavu na Trgu J.B. Tita

crvena zvijezda, simbol pod kojim su komunisti pogubili (ne ubili u borbama!) milijune ljudi..sjetite se samo staljina

A di ako ne u Rijeci.

New Report

Close