Na uvoz maski Hrvatska potrošila 7 eura po stanovniku, manje samo Grci i Bugari

Autor: Sergej Novosel Vučković , 07. listopad 2020. u 06:13
S drastičnim rastom potražnje za maskama kao sredstvom zaštite od Covida-19, skočila je cijena/SHUTTERSTOCK

Naša zemlja za maske izvana dala 27 milijuna €. Kina je od potražnje u EU najviše dobila, otamo uvezeno 92% količine.

Na tržište EU stiglo je zaštitnih maski “teških” 14 milijardi eura, kolika je vrijednost ovih artikala uvezenih u prvom polugodištu 2020., prema Eurostatu. To je u usporedbi s lanjskim prvim semestrom čak 1800% više i dramatično govori o stanju u kojem je Stari kontinent zatekao pandemiju koronavirusa.

Na početku lockdowna zbog masovne potražnje bilo je nestašica pa su članice EU pribjegle Kini (epicentru pandemije) i odande intezivno krenule nabavljati. Zato je 92% svih maski u EU iz te zemlje, 30% više nego lani. Drugi izvoznik je Vijetnam s nepunih 2%.

Milijuni građana trebali su milijune maski, najviše ih je uvezla Njemačka, za 4,4 milijarde eura, slijede Francuska s 3,4 milijarde i u to doba od korone najviše stradale Italija (uvoz 1,75 mlrd. €) i Španjolska s 1,14 mlrd. eura. Hrvatska je s vrijednošću uvoza maski od 27 milijuna eura na začelju ljestvice, a iza su Bugarska, Estonija, Malta i Cipar.

Još bolje RH stoji u pogledu vrijednosti uvezenih maski per capita – oko 7 eura po stanovniku potrošeno je za nabavu maski izvana (dolazile su jumbo jetovima na zagrebački aerodrom), koliko su dali i Šveđani, a manje su potrošili samo Grci i Bugari.

Vode Luksemburžani sa 121 € po građanu i to, navodi Eurostat, zbog politike tamošnje Vlade da raspodijeli maske svim građanima (ima ih oko 614.000), potom Belgijci i Nijemci s više no upola manje, 53 eura vrijednosti uvoza po svakom.

Prosjek EU je 33 eura. S vremenom se prenula i domaća proizvodnja pa je za očekivati da će vrijednost uvoza do kraja godine ponešto pasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close