Na tržištu pronađeno sedam lažnih vina, dva su iz Hrvatske: ‘Običan šećer i voda’

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2022. u 08:20
FOTO: Pixabay

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provela je analizu vina i tako otkrila sedam lažnjaka među vinima na hrvatskom tržištu. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske te jedno iz BiH.

Kako su potvrdili za RTL.hr, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je sukladno godišnjem programu rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvalitete vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

“Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, podrijetlom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina podrijetlom iz Hrvatske, jednom podrijetlom iz EU (Italija) i devet podrijetlom iz trećih zemalja i to pet iz R. Kosova, tri iz R. S. Makedonije i jedno iz BiH”, navode iz Državnog inspektorata što su ove godine kontrolirali i analizirali.

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija – sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe.

“Radi se o četiri vina s Kosova, jednom vinu iz BiH, te dva vina iz Hrvatske”, navode u Inspektoratu.

“Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao ‘Rajnski rizling’, jedno kao ‘Graševina’, jedno kao ‘Vranac’”, daju detalje iz Inspektorata.

Također navode da su inspekcije još u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close