Na švercu cigareta državna blagajna izgubi milijardu kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2016. u 09:49
Foto: Thinkstock

Najveće količine ilegalnih cigareta zabilježene su u Francuskoj i Poljskoj.

Vlade država članica EU lani su izgubile gotovo 11,3 milijarde eura na poreznim prihodima zbog ilegalne prodaje cigareta, od kojih Hrvatska 29 milijuna eura ili 217,5 milijuna kuna. U najnovijem izvješću revizorske tvrtke KPMG, koje je obuhvatilo 28 zemalja EU te Švicarsku i Norvešku, tvrdi se da je čak 53 milijarde cigareta odnosno svaka deseta konzumirana na tržištu Unije u 2015. bila krivotvorena, krijumčarena ili pak legalno proizvedena u jednoj državi s namjerom ilegalnog izvoza u druge zemlje gdje se prodaje i distribuira bez dozvole i plaćanja poreza, piše Večernji list.

Najveće količine ilegalnih cigareta zabilježene su u Francuskoj i Poljskoj. Tzv. illicit white cigarete, na koje otpada već više od trećine ukupno konzumiranih ilegalnih cigareta u EU, u 28% slučajeva pakirane su u kutijama s oznakama na bjeloruskom jeziku, odnosno predstavljaju lokalne brendove bjeloruskih duhanskih industrija poput Festa, American Legenda, Jin Linga, NZ-a, Minska… švercane na tržište EU, dok se u Hrvatskoj, koja je s količinom manjom od 500 milijuna komada cigareta minoran “švercer” u EU, “illicit white” prvi put pojavljuju u manjim količinama iz Italije. Od 5,74 milijarde cigareta popušenih u lanjskoj godini, što je oko 700 milijuna komada manje nego godinu prije, svaka peta je na našem tržištu bila ilegalna – 4,3% bilo ih je krijumčareno, a 0,8% s nekog stranog tržišta. Manji broj švercanih cigareta u Hrvatskoj tumači se povećanim provjerama na graničnim prijelazima zbog migrantske krize, prevencijom pušenja, ali i manjom kupovnom moći zbog koje je puno građana posljednjih godina prešlo na rezani duhan.

Prema podacima HUP-a, samo na potrošnji oko 1000 tona rezanog duhana na koji nije plaćen porez, državni proračun godišnje gubi 750 milijuna kuna, tako da je trenutačni procijenjeni gubitak države, s najnovijim podacima KPMG-a o švercu cigareta, gotovo milijardu kuna!

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close