Na sudovima 82.782 prijedloga za osobni bankrot

Autor: Ana Blašković , 25. lipanj 2019. u 22:00
Od ukupnog broja pozvanih 11.087 dalo je zeleno svjetlo za pokretanje stečaja/FOTOLIA

Najveći broj prijedloga za osobni stečaj pred zagrebačkim je sucima.

U gotovo sedam mjeseci ove godine Financija agencija (Fina) podnijela je hrvatskim sudovima 82.782 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača, najnovija je statistika Fine.

Očekivano, najveći broj prijedloga za stečaj, gotovo 16 tisuća, došlo je pred suce dvaju zagrebačkih sudova – Općinskog građanskog u Zagrebu te onog u Novom Zagrebu. Po broju predmeta slijede Split (5911), Osijek (5092), Bjelovar (4373) i Rijeka (4186).  Jednostavni stečaj građana novina je uvedena u stečajne propise potrošača početkom godine. Njime se omogućuje da pojedincima čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su neprekidno blokirani dulje od tri godine, provedu postupak jednostavnog stečaja.

Kandidate utvrđuje Fina koja blokiranima šalje poziv da dostave očitovanje jesu li suglasni s postupkom da se nad njihovom imovinom provede jednostavni stečaj. Takvih poziv do 24. lipnja Fina odaslala je na gotovo 118 tisuća adresa.

Vrijedi naglasiti da je među njima i 4500 onih bez prijavljenog boravišta, odnosno prebivališta, u Hrvatskoj pa je njima na oglasnim pločama sudova objavljen poziv za dostavu adrese. Od ukupnog broja pozvanih manje od trećine odgovorilo je u zakonskih 15 dana, od čega je 11.087 dalo je zeleno svjetlo za pokretanje stečaja, a njih 26.394 poslalo je odbijenicu.

Prema propisima oni koji se ogluše na poziv Fine smatraju se suglasnima za pokretanje postupka na sudu.  Na općinskim je sudovima potom da utvrde ima li blokirani pojedinac imovine koja bi se mogla unovčiti za namjeru vjerovnika, a kako napreduje taj dio statistika Fine ne govori ništa. Ako je vrijednost imovine manja ili jednaka 10.000 kuna sud otpisuje dug i zatvara postupak. Ako vrijednost prelazi 20.000 kuna imenuje se povjerenik koji u 12 mjeseci mora unovčiti pokretnine,  dionice, poslovne udjele te drugu imovinu, namiriti vjerovnike te otpisati preostali dug i okončati postupak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close