Na skupštini Fortenove otvoren put refinanciranju duga

Autor: Jadranka Dozan , 12. siječanj 2023. u 22:00
Fabrisu Perušku potvrđen je šestogodišnji mandat u Upravnom odboru/T. MILETIĆ; S. MIDŽOR/PIXSELL

Vlasnici udjela u zakladi napokon su bili u prilici očitovati se, tj. prihvatiti još u kolovozu utanačene prijedloge skupštinskih odluka.

Vlasnici udjela Fortenova Group STAK Stichinga, zaklade koja je krajnji vlasnik Fortenova grupe, napokon su bili u prilici očitovati se, tj. prihvatiti još u kolovozu utanačene prijedloge skupštinskih odluka.

Kako se ističe u priopćenju kompanije nakon jučerašnje skupštine, time će se “olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama, omogućiti daljnja konsolidacija strukture i poslovanja Fortenova grupe te osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka”.

Potvrde mandata
Naime, uz potvrdu novog šestogodišnjeg mandata za članove Upravnog odbora Fortenove – Fabrisa Peruška, Pavu Vujnovca, Damira Spudića, Maksima Poletaeva i Vsevoloda Rozanova – skupštinskim odlukama na UO prenesene su i veće ovlasti u pogledu korporativnih transakcija koje će se moći realizirati bez sazivanja skupštine.

77

posto prisutnih glasova izglasalo je predložene odluke

“Sada će biti moguće nove akvizicije i spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 milijuna eura u 2023., uz prethodnu odluku UO-a”, objašnjavaju. Usto, dodaju, stvoreni su i preduvjeti za refinanciranje postojećeg duga Fortenova grupe i rješavanje raznih financijskih obveza, također uz prethodno odobrenje UO.

Po nekoliko prethodnih skupštnskih poziva očitovanje o tim odlukama nije bilo izvedivo zbog sankcija i nemogućnosti glasovanja najvećeg dioničara, ruskog Sberbanka.

U međuvremenu je i sud u Amsterdamu potkraj 2022. presudio da SBK Art, tvrtka putem kojem Sberbank drži 42,5% glasova, kao sankcionirana kompanija nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama. Time glasačku prevagu ima drugi najveći dioničar, Pavo Vujnovac s oko 29% udjela.

Sve predložene odluke izglasane su većinom od preko 77 posto prisutnih glasova. Kad je riječ o ovlastima UO-a u smislu korporativnih transakcija, u novije vrijeme u slučaju Fortenove radari su ponajprije bili na mogućim prodajama, poput npr. prodaje agro divizije što je slovilo kao mogući smjer prije nego što je se krenulo sa u međuvremenu propalim planom za rješavanje Sberbankova udjela s mirovinskim fondovima u glavnoj ulozi. No, ni akvizicije nisu isključene; kompanija navodno razmatra i mogućnost da se retail portfelj dodatno pojača nekim preuzimanjem.

Utrka s vremenom
Ipak, čini se da je trenutno prioritet refinanciranje duga, a prvom redu to se odnosi na obveznice s početka rujna 2019. godine u iznosu od 1,157 milijardi eura, izdane uz kamatnu stopu od 7,3 posto plus Euribor na rok od četiri godine. To je financiranje predvodio američki fond HPS Investment Partners u suradnji s ruskim VTB-om. Obveznica, dakle, dospijeva za manje od devet mjeseci.

Osim što će se i tu zacijelo morati rješavati neka pravna pitanja vezana uz postojećeg ruskog kreditora, a pripremne aktivnosti bile su započete još u vrijeme kad je to bio dio šire operacije prodaje udjela SBK Arta, refinanciranje te obveznice svakako je izazovna operacija. Vrijeme će pokazati jesu li u međuvremenu pali u vodu i planovi oko refinanciranja koji su, prema tadašnjim razgovorima, predviđali da u glavnoj ulozi tu budu UniCredit i Erste.

Činjenica da je Fortenova grupa kompanija koja ima sankcioniranog dioničara taj posao ne olakšava, jer ta činjenica zapravo čini upitnom njezinu “bankabilnost”. Ukratko, ako se prodaja udjela spomenute ruske tvrtke (koju je prije nešto više od dva mjeseca kupio Saif Alketbi iz UAR-a) ne dogodi dovoljno prije dospijeća obveznice, čini se izglednijim da bi se njihovo refinanciranje moralo odraditi s HPS-om kao postojećim kreditorom ili (još) nekim fondom. No, to cjenovno zasigurno nije najpovoljnija opcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close