Sajam zimnice u Zagrebu od 16. do 18. listopada

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2015. u 15:59
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Na Sajmu će se predstaviti 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija. U sklopu manifestacije, održat će se i Regionalna konferencije na temu zaštite hrane u regiji.

Prvi sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda održat će se od 16. do 18. listopada na središnjem zagrebačkom trgu, najavili su u srijedu na konferenciji za novinare organizatori, Ministarstvo poljoprivrede i grad Zagreb.

Na sajmu na Trgu bana Josipa Jelačića predstavit će se 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija.

Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom "zimnica" i omogućiti im prodaju i izravno povezivanje s potrošačima te oživjeti spravljanje zimnice, koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako se kroz ovu manifestaciju želi pokazati da je u enogastronomskoj ponudi Hrvatska u samom vrhu EU i ima što ponuditi. U tri dana pokazat će se oni najkvalitetniji proizvodi koji se proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i sve ono što je napravljeno u zaštiti tih proizvoda, rekao je.

Po podacima koje je iznio, kada je on postao ministar samo je pet proizvoda bilo zaštićeno na nacionalnoj razini oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla, dok ih je danas 20-ak te šest proizvoda zaštićenih na razini EU. Također, još je 12 proizvoda u različitim postupcima zaštite na europskoj razini, a pet-šest njih se priprema zaštititi na nacionalnoj razini. 

Izvrsnost i kvaliteta će biti ponuđeni i prezentirani građanima Zagreba kroz tri dana sajma, rekao je Jakovina te dodao kako se na taj način i podiže svijest o važnosti kupovanja domaćeg proizvoda i domaće proizvodnje.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ističe kako najavljena manifestacija, osim promocije hrvatska enogastronomske ponude, ima i turistički učinak, jer će je posjetiti i gosti iz susjednih zemalja ali i strani turisti koji borave u Zagrebu. 

Bandić je istaknuo važnost suradnje grada i države na projektima, što je dokazano i ovom suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede. Grad Zagreb i Hrvatska samo zajedno mogu raditi na izvrsnosti bilo kojeg projekta, kazao je gradonačelnik, koji se nada da će ta suradnja u budućnosti biti još intenzivnija.

Komentirajte prvi

New Report

Close