Na predstavljanju Bijele knjige izazova stranim ulaganjima ‘vapaj’ za rastom iduće godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2013. u 14:27
Ante Babić; Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Knjiga je predstavljena na skupu u Muzeju Mimara koji je okupio oko sto sudionika, predstavnika stranih i domaćih tvrtki, državnih institucija, brojnih veleposlanstava i drugi.

Iduća godina za Hrvatsku i njeno gospodarstvo mora biti godina preokreta s kakvim-takvim rastom kako bi to bio jasan signal da se stvari mijenjaju i da nailazimo na prve znakove izlaska iz krize, a to će zasigurno potaknuti i nova strana ulaganja, kako novih investitora tako i onih koji već posluju u Hrvatskoj.

U takvim su se porukama danas složili predstavnici Udruge stranih ulagača (FIC) i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić nakon što su čuli preporuke za poboljšanje investicijske klime i rješavanje izazova stranim ulaganjima u Hrvatskoj sadržane u Bijeloj knjizi koju je izradio FIC.

Knjiga je predstavljena na skupu u Muzeju Mimara koji je okupio oko sto sudionika, predstavnika stranih i domaćih tvrtki, državnih institucija, brojnih veleposlanstava i drugi.

Jedna od najvažnijih poruka Bijele knjige, po riječima glavnog tajnika FIC-a Ante Babića, je da stranim ulagačima treba pristupiti prijateljski te ih uvjeriti da Hrvatska ima budućnost i će mijenjati pet područja koja ta Knjiga definira najtežim problemima za poslovnu klimu u Hrvatskoj.

To su pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade/nameti, sporost i kompliciranost javne uprave i pravosuđa te pitanje rada/zakona o radu, a za svaku od tih područja dane su i preporuke za poboljšanje, njih ukupno 35.

Babić je poručio da nije toliko velik problem promjena politike, zakona i poreza, nego što nema bar godinu-dvije unaprijed poznatih pravila, ili pet što bi bilo idealno. Ne ostavlja se, dodaje, ni dovoljno vremena za prilagodbu, jer se ovako, a na to se skoro i najviše žale članice FIC-a, 17 stranih tvrtki, promjene događaju praktički preko noći ili tijekom godine pa važe 'od sutra', što ne ostavlja dovoljno prostora za prilagodbu.

Do sada smo imali, kaže Babić, jednu tzv. europsku brzinu donošenja pravila i propisa zbog prilagodbe EU i nije bilo vremena za konzultacije s poslovnom zajednicom, ali sada je krajnje vrijeme da se ta zajednica počne slušati.

Slično smatra i predsjednik FIC-a i Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec naglašavajući da bi Hrvatska kao i druge zemlje sada trebala polako izlaziti iz krize, ali toga neće biti bez velikih državnih i privatnih investicija koje strani ulagači u Hrvatskoj teško pokreću suočeni s različitim i brojnim problemima, od pravne nesigurnosti, preko netransparentnosti u poslovanju do neefikasne javne uprave i parafiskalnih nameta kojih su nabrojali oko 600.

Rješavanjem tih problema zasigurno bi se poboljšala investicijska klima i više bi se investiralo, smatra Fogec upozorivši da Hrvatska ne smije više propuštati šanse koje joj se nude.

Grčić je nakon skupa novinarima kazao da će preporuke iz Bijele knjige ili bar veći dio ugraditi u vladine mjere, ističući kako su neke stvari već učinjene u zadnje dvije godine, poput onih za lakše pokretanje posla u Hrvatskoj, smanjivanja parafiskalnih nameta i druge, ali da to još nije dovoljno.

Mora se još odraditi ogroman posao u raznim segmentima, od pravne nesigurnosti koja postoji, poreznog sustava koji mora biti stimulativniji, uređenja i usklađenja zemljišnih knjiga i katastra, do zaštite ulaganja gdje još ne stojimo dobro i imamo dosta sudskih sporova od kojih neki ulaze i u proces arbitraže, naglasio je Grčić.

Među preporukama iz Bijele knjige koje bi se morale riješiti je i porezna presija, na što je Grčić rekao da su porezne promjene zadnjih godina jednostavno bile doprinos fiskalnoj konsolidaciji i sređivanju stanja u javnim financijama te ne smatra da je porezna presija ključni razlog nedolasku investitora jer oni ipak dolaze i rade.

Vlada će u svojim aktivnostima nastojati napraviti pomak ka boljoj poslovnoj i investicijskoj klimi, jer su strani ulagači i 1.500 stranih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj jako važni za gospodarstvo u kojem čine ogroman udjel od gotovo 50 posto, istaknuo je Grčić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/107534-video-amerikanci-nam-otvorili-oci-hrvatsku-koja-ima-kapacitete-su-opljackali-politicari-ali-evo-rjesenja.html

Puno,puno primjera se može naći kako im zakoni i omogućuju prodaju i zaradu

kakav komentar, zakoni i postoje zato da bi ljudima omogućili da ih nitko ne ometa u zarađivanju da se ne boje da će im netko poslije oteti što su zaradili. zakoni koji to ne garantiraju nemaju ni legitimaciju nego su najobičnije nasilje razbojničke bande ma koliko se ona nazivala državom.

Ima tu puno korisnih informacija i pametnih prijedloga,ali ne dajte se zavesti da ova ekipa na slici i ne profitira od zakona,države(možda ne toliko od naše) itd…

Puno,puno primjera se može naći kako im zakoni i omogućuju prodaju i zaradu

New Report

Close