Na pragu novih ulaganja za jačanje stoljetne maslinarske tradicije

Autor: Marta Duić , 11. veljača 2020. u 13:48
Na lokaciji Punta Cissana pronađeni su ostaci antičke uljare, najstarije na Mediteranu

Premium ulje Punta Cissana u Bruxellesu je predstavio ekspert Edi Družetić, glavni maslinar Uljare Vodnjan.

Nakon što je ekskluzivna edicija istarskog maslinovog Punta Cissana prošlog tjedna predstavljena u Bruxellesu u restoranu Maison d’Istrie odlučili smo više saznati o poslovanju te vodnjanske uljare.

Njihovo najnovije ulje, spomenuta Punta Cissana vrhunski je proizvod s potpisom Edija Družetića, glavnog maslinara Uljare Vodnjan i međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu stručnog rada te je nastalo upravo tim povodom. U pitanju je ekstradjevičansko ulje koje je posebna je selekcija isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole).

Vlasnik je Agroprodukt
Naziv je dobilo prema prestižnoj lokaciji Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva. Vjeruje se kako se ono u ovom podneblju razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.

Ta uljara danas je poznata kao Uljara Vodnjan i trenutno je u vlasništvu Agroprodukta te iza sebe ima tradiciju od 1911. te slovi kao jedan od najstarijih proizvođača na istarskom poluotoku. Broj zaposlenih je nešto manji od 50, što zaposlenih, što kooperanata i internih suradnika.

“Sve masline su iz naših vlastitih maslinika, imamo ukupnu površinu na 44 ha, a u Barbarigi se nalazi najveći maslinik od 7200 stabala. Od toga najvrednije su masline 150-200 godina stare izdvojene za premium proizvod Punta Cissana koja spada u selekciju Salvela. Masline oduvijek prerađujemo u vlastitoj uljari koju smo modernizirali 2011. kada je došla nova uprava i od tada se kontinuirano modernizira svake godine. Te je iste godine uljara otvorena i za ostale proizvođače te je jedna od najbitnijih na istarskom poluotoku”, objašnjavaju iz Uljare Vodnjan.

Posljednje značajnije ulaganje bilo je ono iz 2017. kada su u modernizaciju pogona uložili oko dva milijuna kuna, a sljedeća veća investicija se planira 2020.-2021. i to oko pet do šest milijuna kuna. Ističu da je njihov glavni adut upravo ta jedinstvena lokacija maslinika zbog terroira te kadar s vrhunskim stručnjacima kako u vinarstvu tako i u maslinarstvu od kojeg posebno izdvajaju Edija Družetića koji je svojevrstan autoritet u svijetu maslinovih ulja.

S ‘potpisom’ starih Rimljana
“Još su stari Rimljani prepoznali vrijednost poluotoka stare Barbarige za maslinarsku proizvodnju i na njemu su u vrijeme Rimskog carstva podignuli masline i veliku uljaru. Posebnost ovog lokaliteta Rimljani su cijenili, ulje se odavde izvozilo u razne krajeve carstva, sve do Rima. Tome svjedoče nađeni ostaci amfora, izrađenih u neposrednoj blizini ville rusticae u sklopu koje je bila i organizirana proizvodnja ulja te ostaci stare rimske uljare smještene u srcu današnjeg Salvelina maslinika”, kažu iz Uljare Vodnjan.

Njihova se ulja koristi u brojim hotelskim lancima te su prisutni u stotinjak restorana i ugostiteljskih objekata bilo da je u pitanju ekstra djevičansko ulje brenda Torčol, selekcija Salvela te u skoroj budućnosti i limitirana premium linija Punta Cissana.

“Najviše ulja prodajemo na lokalnom tržištu, a najveći udio u prodaji nam rade Istra i Zagreb. Prisutni smo u čitavoj regiji, te nam u izvoz ide oko 10 posto proizvodnje. Stalno planiramo nova tržišta, evo upravo smo doživjeli uspjeh u Bruxellesu, belgijski gastro stručnjaci jako su zainteresirani za naša ulja, a osim toga radimo i na drugim pretežito europskim tržištima”, pohvalili su se iz Uljare Vodnjan. Imaju i svoje prodajno mjesto i kušaonu u sklopu njihove vinarije Medea, a prisutni su i kod distributera u maloprodaji.

“Cilj nam je dodatno investirati u edukaciju našeg tržišta kako bi se detaljno upoznalo sa specifičnostima istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja”, rekli su za kraj.

Komentirajte prvi

New Report

Close