Na pragu crvenog: Ostatak sezone ovisi o novim kriterijima moćne europske države?

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2021. u 15:02
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatska je, za razliku od većeg dijela kontinenta, bez ulaska u crveno na koronakarti ECDC-a dogurala gotovo do kraja kolovoza i tomu se ponajviše pripisuje uspjeh turističke sezone. Ali već u četvrtak to bi se moglo promijeniti. Koji scenarij je nakon toga najvjerojatniji?

Možemo li očekivati masovan egzodus turista i serijska otkazivanja rezervacija, kao lani? Oslanjaju li se gosti uopće na ova mjerenja, surfaju li i oni stranicama ECDC-a kao hrvatski domaćini?

O samoj metodologiji ionako se već tjednima vode ozbiljne rasprave: Građani Europe čine se znatno opuštenijima nego prošle godine, u javnosti sazrijeva stav da puko zbrajanje pozitivnih testova možda i nije najbolji kriterij za uvođenje mjera, a čak i među liderima mogu se čuti ozbiljno disonantni tonovi. Ovi naši, ako u tu kategoriju svrstamo Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, uspjeli su se složiti u tomu da se ‘nakon ljeta’ slobodno mogu i ukinuti epidemiološke mjere, piše tportal.

Situaciju u obiteljskom smještaju za tportal je opisala predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Martina Nimac Kalcina.

“Prelazak Hrvatske u crvenu zonu definitivno će utjecati na tijek sezone, ali to neće biti drastično kao prošle godine. Većina naših gostiju je cijepljena, a postoje i brojne države koje se ne vode isključivo podacima ECDC-a, nego imaju vlastite kriterije, poput Norveške, Nizozemske ili Danske. Na njihovim kartama Hrvatska je uglavnom u puno boljoj poziciji”, kaže Nimac Kalcina.

“Ove godine imamo izuzetno velik broj mladih gostiju, a oni su potpuno opušteni i naprosto željni ležernije atmosfere. Činjenica da je Hrvatska imala blaže mjere od većeg dijela Europe definitivno je utjecala na njihovu odluku i definitivno je zaslužna za uspjeh sezone. No sada slijedi obrat: gosti srednje i starije dobi puno više prate situaciju, puno su oprezniji i očito su se manje odlučivali na dolazak. A upravo oni ključni su za posezonu, dakle rujan i eventualno listopad”, objašnjava Nimac Kalcina.

Predsjednik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kaže da je reakcija turista na eventualnu promjenu boje Hrvatske na ECDC-ovoj karti, što je realno očekivati u idući četvrtak, zapravo pitanje svih pitanja.

“Moguće je i da će oni potpuno ignorirati taj podatak i odraditi godišnji odmor koji su bukirali, ali i da će hitno pokupiti svoje stvari i napustiti Hrvatsku, dok će oni koji su namjeravali doći odustati od putovanja. Istina je po svemu sudeći negdje u sredini, a ja sam optimističan”, kazao je Stella.

“Odgovor nije jednoznačan – na koncu, države poput Češke, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva imaju vlastite kriterije. Najvažnije je svakako ponašanje velikih država i sezona bi se mogla naglo prekinuti isključivo ako neke od njih odluče nametnuti izolaciju po povratku čak i za cijepljene osobe, što je po mom sudu malo vjerojatno”, dodaje predsjednik ovog TZ-a.

On upozorava na to da se na strateški bitan potez priprema njemački Institut Robert Koch, na osnovi čijih procjena najveća europska ekonomija definira svoje epidemijske mjere, pa tako i uvjete povratka svojih građana s ljetovanja.

“Upravo ovih dana predlažu se novi kriteriji koji više neće uzimati u obzir samo broj slučajeva i postotak pozitivnih testova, nego i parametre poput broja kritičnih bolesnika, postotka zauzetih respiratora ili mjere pojavljivanja novih sojeva virusa. Sama incidencija koronavirusa možda je bila relevantna prije pola godine, ali teško da će to biti slučaj još dugo”, dodaje Stella.

A kada se to dogodi, razvoj događaja je jasan. Kako Nijemci, tako još barem pola Europe, zaključuje tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close