Na poznatoj domaćoj plaži postavljene svijetleće bove: Rade na solarni pogon i same se uključuju kada padne mrak

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2023. u 09:44
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Premi potrebi može raditi kao bljeskalica ili pak emitirati stalni snop svjetla, u različitim bojama, čime šalje upozorenje nadolazećim plovilima.

Zaštitna plutajuća ograda duž glavne gradske plaže u Makarskoj, od Donje luke pa sve do hotela Aminess Khalani, prije nekoliko dana nadograđena je vrlo zanimljivom inovacijom – svjetlećim bovama “bljeskalicama” koje rade na solarni pogon i koje će od sada tijekom noćnih sati jasno ocrtavati zaštitnu ogradu uz plažu. Bljeskalice kroz dan pune baterije sunčevim svjetlom, a automatski se uključuju kada padne mrak, piše Makarska danas.

Ukupno je raspoređeno 140 ovakvih bljeskalica između postojećih bova ( između svake regularne crvene bove je po jedna koja bljeska žutim svjetlom) a ono što je posebno zanimljivo istaknuti je da je u pitanju jedan potpuno domaći proizvod, izum Miroslava Čečavca čiju su inovaciju najprije prepoznali u općini Gradac još prije tri ljeta, da bi je danas prihvatili i iz Makarske obale te Grada Makarske.

Prezentacija ovih svjetlećih bova, odnosno “Solarnih bljeskalica za zaštitnu plutajuću ogradu” kakav je službeni naziv proizvoda održana je pred koji dan, naravno pred sam zalazak sunca.

“Radi se o tome da bi sve plaže koje su ograđene trebale biti kao takve i ucrtane na kartama, međutim nisu i zbog toga je uvijek bio prisutan sigurnosni problem. Ovo je projekt na kojem radim četiri godine i koji je napokon spreman za serijsku proizvodnju i osim na Makarskoj rivijeri nigdje na svijetu nema na ovakav način označenih plaža. Drago mi je da su me prepoznali u Gradu Makarskoj jer vjerujem da dobra ideja itekako može poteći i iz malog grada kao što je naš”, kaže Miro Čečavac.

Sama bljeskalica je izvedena u obliku prozirne kugle, a izrađena je tako da u moru uvijek zauzima horizontalni položaj kako bi maksimalno koristila sunčevu energiju za punjenje baterija. Premi potrebi može raditi kao bljeskalica ili pak emitirati stalni snop svjetla, u različitim bojama, čime šalje upozorenje nadolazećim plovilima. Naročito je pogodna za označavanje zaštitne plutajuće ograde plaža, a može se primijeniti i za druga označavanja na vodi i kopnu.

” Kako se brodovi noću znaju sidriti u Donjoj luci, uvijek je postojao rizik da mogu naletjeti na zaštitnu ogradu koja nije dobro vidljiva i zbog čega mogu naletjeti na nju, oštetiti i brod i ogradu, a da ne govorim o tome da uvijek ima i ljudi koji se kupaju noću. Na ovaj način je zaštitna ograda lako vidljiva, Makarska obala i Grad su u ovome prepoznali dobru ideju, a može nam biti posebno drago što iza nje stoji naš domaći čovjek”, ističe direktor Makarske obale Ante Bilić.

Komentirajte prvi

New Report

Close