Na pomolu ponovno limitiranje cijena goriva

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2022. u 07:00
Ako će cijene goriva, sada povijesno najviše u nas, rasti i idući tjedan, Vlada će opet intervenirati/Robert Anić/PIXSELL

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti.

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković tijekom aktualnog saborskog prijepodneva.

U slučaju povećanja cijena osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, najavio je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena.

Kao treći element Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto. Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, covidom i velikom potražnjom.

“Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina”, kazao je.

Ranije je u srijedu najavio da bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva, ako će cijene rasti i idući tjedan.

Kad se radi o cijeni goriva, Vlada je prije tri mjeseca limitirala cijene na 11,10 i 11 kuna te držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

“Nakon toga smo prepustili stvari tržištu, primijetili smo da su današnje cijene benzina više. Ako imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma, kazao je Plenković.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovo s kockicama mi je evergreen.. ne znam koja je hrvatska riječ za to.. a spremam neke i o patuljcima

A najjače ka ono neće plin poskupit. Ka nije dosta da iljadu kuna za grijanje trošim. A kolko će tek bit ako kupim stan!

 

Oćemo “zaokružit” cijenu? Kolko vode smije bit? Navodno etanol vuče vodu iz zraka. Mislim ova država je skroz vickasta. Npr. Znate ono kad je branko KOCKICA izmislio 8. Mart..

New Report

Close