Na ovom području more je i dalje zaraženo fekalijama, kupanje je zabranjeno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2023. u 11:33
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zabrana kupanja i dalje vrijedi, a novo će se uzorkovanje vode obaviti za petnaestak dana. 

More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre i dalje je zagađeno fekalijama pa je još uvijek na snazi odluka Županijske inspekcije za zaštitu okoliša o zabrani kupanja na tom području, potvrđeno je Hini u petak iz Odjela za zaštitu okoliša i praćenje kakvoće mora.

Naime, i nakon najnovijeg uzorkovanja koje je obavljeno u utorak, primjetan je povećani broj bakterije Escherichije coli u vodi, koji premašuje granicu koja je propisana Uredbom o kakvoći mora za kupanje.

“Bakterija je i dalje prisutna u velikoj mjeri, na lokaciji kod obližnje crpne stanice u vlasništvu tvrtker Albanež d.o.o za javnu odvodnju vrijednost je dosta velika, dok je prema kopnu situacija puno bolja”, rekla je voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša i monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić.

Zbog toga je situacija i dalje nepromijenjena, zabrana kupanja i dalje vrijedi, a novo će se uzorkovanje vode obaviti za petnaestak dana.

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuza pokazao je monitoring Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prije dva tjedna, nakon zahtjeva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja.

Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat. Srećom, kaže Kauzlarić, ne radi se o plaži, tamo se rijetko tko kupa jer je voda plitka i muljevita.

Osim toga, to je područje pod zaštitom Natura 2000.

Komentirajte prvi

New Report

Close