Na moru Norvežani, na kopnu naša Geofizika

Autor: Marija Brnić , 08. srpanj 2013. u 22:00
Biznis koji je uzburkao duhove/FOTOLIA

Država ovih dana potpisuje ugovor o snimanju naftnih polja s tvrtkom Spectrum.

Tvrtka kojoj će država bez provedenoga natječaja prepustiti snimanje naftnih polja norveški je Spectrum, doznaje Poslovni dnevnik.

Sporazum sa Spectrumom, potvrđeno nam je u Ministarstvu gospodarstva, trebao bi biti potpisan ovih dana, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje formalno daje odobrenje, ističu kako procedura izdavanja njihove suglasnosti u ovom slučaju još traje. No, riječ o poslu koji je i bez natječaja i javnih poziva izazvao veliko zanimanje tvrtki iz te specifične djelatnosti. Mnoge od njih kontaktirale su Ministarstvo gospodarstva. Kako doznajemo, među njma bili su PGS, francuski CGGveritas Schlumberger te američki IONGeophysical. Napisi o tome kako je bez natječaja posao ekskluzivno pripao Norvežanima izazvao je, blago rečeno, negodovanje tih komapnija, od kojih neke razmatraju i pokretanje pravne bitke zbog "neeuropskoga" držanja standarda u ovakvim poslovima.

Neslužbeno se iz geoloških krugova doznaje i da će Norvežani u priču uvesti i domaće igrače. Točnije, seizmičko snimanje Spectrum bi po dostupnim informacijama trebao obaviti samo na moru, dok bi snimanje na kopnenim terenima prepustio hrvatskoj tvrtki, a riječ je o zagrebačkoj Geofizici. No, tko je pozvao Spectrum i kakvi će biti detalji ugovora koji država sklapa s tvrtkom koja će imati i te kako važan utjecaj na buduće natjecanje, ostaje tajna. Iz Ministarstva znanosti su nam rekli samo da postupaju po Pomorskom zakoniku i da takvi zahtjevi nisu rijetkost, štoviše, da ih zaprime mnogo na godišnjoj razini. Uvjet za odobrenje suglasnosti, dodaju, nazočnost je hrvatskog znanstvenika na brodu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close