Na listi najboljih svjetskih IT kompanija našlo se 17 hrvatskih predstavnika

Autor: Lucija Špiljak , 10. prosinac 2021. u 07:13
Najbolje plasirani Infinium najavio je ekspanziju na britansko tržište/Ž. Lukunić/PIXSELL

Vodeća svjetska platforma Clutch objavila popis kompanija na globalnom B2B tržištu.

Vodeća svjetska platforma za rangiranje Clutch objavila je popis 1000 najboljih kompanija na globalnom B2B tržištu, na kojem se našlo 17 hrvatskih kompanija – na visokom 7. mjestu i ujedno najbolje rangirana hrvatska kompanija je Infinum.

Među prvih 100 su Q Agency i Five, a slijede ih Gauss Development, Bornfight, Neuralab, Ars Futura, DECODE, Undabot, Netgen, Inchoo, Ingemark, Kontra, Cinnamon, Mono Software, Agency04 i Human.

Clutch 1000 predstavlja samo jedan posto najboljih tvrtki navedenih na platformi iz cijelog svijeta, specijaliziranih za različite usluge.

Četiri kriterija
Analiziraju svaku tvrtku na temelju četiri kriterija – broj, kvaliteta i najnovije recenzije, odabir klijenata s kojima tvrtke rade, ponudu usluga i korisničko iskustvo te reputaciju brenda i vidljivost na ciljnim tržištima.

“Nakon nepredvidive godine, impresivnom pozadinom usluga, vještina i još mnogo toga, ove tvrtke dosljedno dokazuju svoju predanost kupcima, a ostaju najbolji pružatelji usluga u svojim područjima”, rekao je osnivač Clutcha Mike Beares.

Većina hrvatskih tvrtki s popisa redovito se nađe i na ljestvicama najbrže rastućih kompanija u središnjoj Europi i EMEA regiji, a pokazali su da ni pandemija ne može usporiti njihov rast.

Najbolje plasirani Infinum preuzeo je nedavno makedonsku tvrtku 3P Development, što je njihova prva akvizicija, a ujedno i šesti ured. Prošle su godine u suradnji s tvrtkom Porsche Digital osnovali razvojni centar Porsche Digital Croatia sa sjedištem u Zagrebu.

Najavili su ekspanziju na tržištu Velike Britanije, razvoj brenda u zapadnoj Europi te nastavak širenja u SAD-u gdje povećavaju broj ljudi u svom timu u New Yorku.

Nakon Zagreba i njemačkog Hessena, Agency04 u centru Splita je otvorila je svoj treći ured čime su prešli brojku od 130 zaposlenih.

Nova Clutchova lista poklopila se s Best Employer Brand Awards Adria natjecanjem, na kojem je tvrtka Q osvojila šest nagrada. Osim što su “stari stanari” Clutchevih lista, Peakon ih je uvrstio u pet posto IT kompanija u svijetu po zadovoljstvu zaposlenika.

Ocjene nije lako dobiti
Uz novo Clutchevo priznanje, osječki Mono Software sveukupni je pobjednik i dobitnik Zlatne bilance Financijske agencije za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2020. godini, te ujedno dobitnik Zlatne bilance u kategoriji informacije i komunikacije.

Undabot, zagrebačka tvrtka za dizajn i razvoj mobilnih i web aplikacija, nedavno je osvojila dvije međunarodne prestižne nagrade – za izvrsnost na webu u kategoriji “Aplikacija i mobiteli – Produktivnost” i W3 nagradu u kategoriji “Mobilne karakteristike – Najbolja upotreba mobilne kamere”.

Doduše, digitalna agencija Five više se, tehnički, ne svrstava među hrvatske kompanije, no vrijedi podsjetiti na njihov uspjeh i nakon “exita” ove godine – Five (danas Five Endava) je za 250 milijuna kuna kupila britanska Endava.

Tvrtka Neuralab nalazi se od 2017. na Clutchevim listama, među Top 1000 globalnih agencija već su treću godinu zaredom i prvi su u svijetu unutar WooCommerce tehnologije. Posebno to raduje direktora Krešimira Končića koji podsjeća da Clutch temelji svoje ocjene kompanija na tzv. klijentskim auditima koje nije baš lako dobiti.

”Neuralab ima oko 33 izuzetno pozitivne kritike, odnosno audita na Clutchu, ali smo u stvarnosti završili više od 200 uspješnih projekata.

Ovakva priznanja su ruka pomoći našem timu jer neprestano pokušavamo poboljšati svoju proizvodnju. Cijela 2022. je praktički rezervirana projektima i sljedeću ćemo godinu provesti u glačanju internih radnih tokova, zapošljavanju novih članova programerskog tima i sve većoj kvaliteti naših web aplikacija”, najavio je Končić.

Agencija Kontra se već godinama nalazi na prestižnoj listi i bili su jedna od prvih agencija u Hrvatskoj koja je shvatila snagu platforme Clutch, kako tvrdi direktor Ilija Brajković.

“Uložili smo jako puno truda kako bismo dobili recenzije klijenata. S obzirom na to da se na toj platformi sve vrti oko recenzija samih klijenata, njima najviše zahvaljujemo što su našli vremena i dali svoju recenziju i ocjene koje su nas dovele na ovu listu. Hvala i svim našim zaposlenicima koji su radom i trudom ostvarili odlične rezultate i projekte”, rekao je Brajković.

Komentirajte prvi

New Report

Close