Na listi 42 zanimanja za ‘brz’ uvoz radnika dominiraju ona potrebna za nekoliko sektora

Autor: Marija Brnić , 11. siječanj 2021. u 07:23
FOTO: Pixabay

Riječ je o posebnom dodatnom olakšavanju “uvoza” radnika iz tzv. trećih zemalja.

Bojazan da bi zbog nedostatka radne snage mogla doći u pitanje realizacija velikog projekta obnove zgrada na zagrebačkom, te području Siska, Petrinje i Gline, donekle država nastoji ublažiti potpunim olakšavanjem procedure zapošljavanja stranih radnika za zanimanja potrebnima upravo za rad na tim poslovima.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje utvrdilo je listu od 42 zanimanja za koja poslodavci koji trebaju radnike neće morati prije podnošenja prijave MUP-u za stranog radnika prethodno ishoditi od HZZ-a testiranje hrvatskog tržišta.

Riječ je o posebnom dodatnom olakšavanju “uvoza” radnika iz tzv. trećih zemalja, nakon što je zakonom o strancima kvotni režim od 1. siječnja otišao u povijest.

Na listi zanimanja za koje poslodavac radnika može odmah prijaviti u MUP-u dominiraju upravo ona potrebna za građevinske poslove, od zidara, armirača, betonirača, fasadera, elektroinstalatera, hidroizolatera, montera metalnih konstrukcija, radnika u niskogradnji i visokogradnji, na strojevima i kranovima, krovopokrivača itd.

Osim građevinskog, testiranja tržišta pošteđeni su i poslodavci koji traže vozače kamiona, automehaničare i autolimare, te za poslove u proizvodnji kože, a iz ugostiteljskog sektora mogu računati na takav status za zapošljavanja kuhara nacionalne kuhinje, te slastičara.

Zasad na ovoj listi nema konobara, spremača i drugog osoblja za hotele, no zakon ostavlja otvorenom mogućnost da se po potrebi lista proširi. Zasad test HZZ-a nije potrebno tražiti ni za programere, te dizajnere korisničkog sučelja i sistemske administratore.

Komentirajte prvi

New Report

Close