Na krovovima više od 3000 zgrada ‘izrast’ će fotonaponske elektrane

Autor: Darko Bičak , 06. srpanj 2021. u 07:00
foto: pixabay

Kroz tri godine obuhvatit će instalacije solarnih panela podjednako u javnom sektoru, kod građana i pri vatnom sektoru, svugdje gdje se troši struja i postoji iskoristivi prostor.

Hrvatska kreće u veliki energetski investicijski ciklus u segmentu obnovljivih izvora energije, a što će u narednih tri godine uključivati postavljanje najmanje 100 MW integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima više od 3000 zgrada u našoj zemlji. Kako najavljuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, radi se o projektu koji bi trebao pokrenuti ukupne investicije teške oko pola milijarde kuna, a operativno će ga provoditi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a što su jučer obje institucije i predstavile zajednički u Zagrebu. Očekuje se da će solarni paneli biti instalirani podjednako u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti.

Kako pojašnjavaju iz REGEA-e, radi se o projektu PVMax koji je započeo 1. srpnja 2021. koji se financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB) i ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura, namijenjenih za pripremu tehničke dokumentacije. Navode da se ELENA – European Local ENergy Assistance je zajednička inicijativa Europske investicijske banke (EIB) i Europske komisije koja se provodi u okviru programa Obzor (Horizon) 2020. Osnovni cilj ELENA-e je pružanje tehničke pomoći investicijskim projektima u području održive energije – energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu te održivog prometa. Pokrenuta je 2009. godine te je od tad kroz ELENA-u EIB dodijelio preko 180 milijuna eura sredstava tehničke pomoći što je rezultiralo preko 6,6 milijardi eura investicija.

Cilj je razvijati tržište

Iz REGEA-e naglašavaju da se vode principom – Hrvatsko sunce na hrvatskim krovovima.

“U Hrvatskoj je važno osigurati pravednost i sigurnost za sve građane, a solarna energija to omogućava. Danas već više od 12 milijuna stanovnika EU proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50 posto do 2050. godine – hrvatskim građanima moramo pružiti jednaku priliku. Sunčane elektrane moraju se naći na svakom hrvatskom krovu, to je jedno od najvažnijih pitanja naše suverenosti u 21. stoljeću. Ovim projektom taj put otvaramo i građanima i poduzetnicima i javnom sektoru, a raspisivanje javnih poziva obavit ćemo do kraja listopada. Bit će otvoreni za cijelo vrijeme trajanja projekta. Očekujemo da ćemo uspjeti i puno više od ciljeva koje smo zacrtali u projektu. Programi EIB-a su vrlo transparentni i jasni i očekuju 20 puta više investicija od dodijeljenih sredstava za pripremu tehničke dokumentacije. Pred REGEA-om je velik poziv, ali ne sumnjam da ćemo ga ostvariti”, navodi dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Projekt je prijavljen uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i niza ovdašnjih dionika i postao je prvi projekt u EU kada je jedna organizacija, u ovom slučaju REGEA, drugi put dobila. Riječ je o programu pomoći kojim EIB pruža potporu za povećanje instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije tj. novih tehnologija.

500 milijuna

kuna investicija trebao bi pokrenuti ovaj veliki energetski projekt

Dodaje da je cilj projekta razviti tržište za obnovljive izvore energije, a posebno potaknuti izgradnju fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru. Na temelju posljednjih podataka EU Observer Photovoltaic Barometer, ukupni instalirani PV kapacitet u Hrvatskoj bio je oko 17 W po stanovniku. U usporedbi s drugim zemljama EU (Njemačka bilježi više od 500 W po stanovniku, Italija više od 300 W po stanovniku, Slovenija više od 100 W po stanovniku) Hrvatska se svrstava među najniže instalacije po stanovniku, unatoč tome što ima značajan solarni potencijal zbog geografskog položaja. Trenutačni tržišni neuspjeh s integriranim sunčanim elektranama u Hrvatskoj, što jasno pokazuju podaci Eurostata i Eurobservera o instaliranom kapacitetu po stanovniku u usporedbi s drugim zemljama EU-a, ispravit će se projektom PVMax koji će se provoditi u suradnji s nacionalnim ministarstvima, ali i županijama, gradovima i općinama Republike Hrvatske. U sklopu projekta namjerava se obuhvatiti i više od 3000 zgrada – obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada. Projektom će provoditi i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet fotonaponskih elektrana. Domac je objasnio kako se u sklopu projekta planira, zajedno s poslovnim bankama, osnivanje pool-a, što će građanima i županijama olakšati proceduru i financiranje tih projekata kroz sredstva tehničke pomoći koju su odobrena. Pripremit će se mehanizmi koji su dostupni u zemljama Europske unije dok kod nas još nisu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je da je projekt PVMmax kompatibilan sa strateškim energetskim razvojem Republike Hrvatske i željom da naša zemlja na niskougljičnom društvu do 2050. godine svoju proizvodnju električne energije u potpunosti orijentira na obnovljive izvore energije. “Upravo zbog toga i ova dva milijuna eura koja su dodijeljena REGEA-i, a koja će se transferirati prema krajnjim korisnicima s ciljem izrade dokumentacije, najbolje su moguće utrošen novac iz naše perspektive”, rekao je ministar, dodajući da je Hrvatska orijentirana prema obnovljivim izvorima energije te će sve svoje izvore usmjeriti prije svega prema poticanju proizvodnje iz njih.

REGEA je jedina organizacija (tvrtka, ustanova, grad, regija) u Hrvatskoj, kako ističu iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, ali i u cijeloj Europskoj uniji kojoj je odobren već drugi projekt iz programa ELENA. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, ističe da je u Hrvatskoj prvi ELENA projekt pod nazivom NEWLIGHT uspješno provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA. Projekt je trajao od 2015. do 2018. godine te je ostvario više od 22 milijuna eura investicija u rekonstrukciju sustava javne rasvjete u općinama i gradovima na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Drugi ELENA projekt pod nazivom RePublEEc koordinira Grad Zagreb te je u provedbi do 30. lipnja 2021. godine, ima za cilj rekonstrukciju sustava javne rasvjete Grada Zagreba, a stručnjaci REGEA-e na njemu rade kao glavni tehnički konzultanti. Treći ELENA projekt u Hrvatskoj SE HBOR koordinira Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a cilj mu je potaknuti investicije u sektor zgradarstva. Četvrti ELENA projekt pod nazivom PVMax formalno je 2021. odobren od strane Europske komisije i EIB-a i ponovo će ga koordinirati REGEA. Projekt počinje 1. srpnja 2021. godine, prijavljen je uz podršku i pismo potpore Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i niz drugih institucija Republike Hrvatske kao što su HBOR, HOPS, HGK i drugi.

Prva potpuno bez poticaja

Podsjetimo, krajem prošle godine je Hrvatska elektroprivreda (HEP) na Visu pustila u rad svoju novu, 31 milijun kuna vrijednu, sunčanu elektranu snage 3,5 megavata.

100 megavata

snage integriranih fotonaponskih elektrana, barem toliko, bit će montirano na krovovima

SE Vis, najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, prva je od sedam HEP-ovih sunčanih elektrana koje će se pustiti u rad u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa gradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine. SE Vis snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi, bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko pet milijuna kilovatsati električne energije, što odgovara potrošnji oko 1600 kućanstava. U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula snage 340 Wp te pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, koje je kao jedan od ključnih elemenata elektrane, razvio i proizveo Končar.

Sustav upravljanja i nadzora rada elektrane također je razvijen i proizveden u zagrebačkom Končaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close