Na kontinentu niti dva posto ukupnih noćenja

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2017. u 22:00
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Još uvijek nema ozbiljnijih hotelskih investicija, a gosti se u prosjeku zadržavaju tek nekoliko dana, kaže statistika.

Iako je u prvih osam mjeseci i tamo ostvaren dvoznamenkast rast, statistika je još jednom potvrdila da kontinentalni dio Hrvatske ne ostvaruje ni dva posto ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj. Usto, zbog još uvijek nerazvijene turističke i druge infrastrukture, na kontinentu još uvijek nema ni ozbiljnijih hotelskih ulaganja, uz iznimke nekih destinacija poput Krapine koja kreće u razvoj zdravstvenog turizma. 

Aktivni mali poduzetnici
U prvih osam mjeseci na kontinentu je, s iznimkom Zagreba ostvareno 1,4 milijuna noćenja (+18 posto), uz 707 tisuća noćenja. U usporedbi s ukupno 85 milijuna noćenja u čitavoj Hrvatskoj u prvih osam mjeseci, radi se o iznimno niskim brojkama, a odnos broja dolazaka i noćenja pokazuje da se gosti na kontinentu u prosjeku zadržavaju tek po par dana.  Analitičarka Sanja Čižmar navela je osnovne prepreke koju kontinentalni turizam treba proći kako bi se i tamo razvile hotelske investicije.

"Hotelska ulaganja podrazumijevaju poduzetnički rizik privatnog sektora, a da bi se pokrenule moraju, biti isplative. Prije toga javni sektor treba uložiti u turističku i drugu infrastrukturu, no kako toga nedostaje, ne čudi da su u kontinentalnom dijelu zemlje hotelske investicije manje ili ih i nema, kaže Čižmar. Ono što se ipak događa na kontinentu je aktiviranje malog poduzetništva, skromno ali ga ima, pogotovo u ruralnom i vinskom turizmu, koji kao atraktivni proizvodi privlače turiste donoseći i isplativost ulaganja", naglašava Čižmar.

 

Čizmar

Javni sektor treba uložiti u turističku i drugu infrastrukturu.

Uz zdravstveni turizam, smatra se da će u budućnosti za kontinent biti ključan razvoj kulturnog turizma i cikloturizma, te ruralnog turizma na seoskim domaćinstvima. To su ujedno i tržišno najspremniji turistički proizvodi koji mogu prvi pokrenuti ulaganja i razvoj sadržaja. Ministarstvo turizma ove godine izdvaja dodatnih 5 milijuna kuna za razvoj turizma na kontinentu koje su namijenili za program cikloturizma. U svibnju su potpisani ugovori sa svih 14 kontinentalnih županija. Dodijeljena sredstva bila su namijenjena za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta.

"Dosadašnji dio turističke godine jasan nam je pokazatelj da kontinentalni dio u turističkom smislu treba sve jače poticati i razvijati. Iznimno mi je drago što se na naš program 'Konkurentnost turističkog gospodarstva' javio i veliki broj turističkih poduzetnika iz privatnog sektora na kontinentu. Putem tog programa ove godine dodijelili smo preko 4,5 milijuna kuna za preko 110 projekata s područja kontinentalnih županija", ističe Cappelli.

U sljedećoj godini iz udruženog oglašavanja za kontinent (bez Zagreba) je predviđeno ulaganje HTZ-a u iznosu od 6,5 milijuna kuna od ukupno 22,5 milijuna kuna. Turističke zajednice županija pojedinačno najveći dio sredstava trebaju utrošiti na opće oglašavanje destinacije te najviše 30% sredstava na oglašavanje smještajne ponude i 30% sredstava za oglašavanje ostalih oblika ponude destinacije.

Cro kartice
Također, u planu je i poticanje razvoja kontinentalnog turizma putem Cro kartica koje bi trebale povećati promet domaćih turista. Projekcije kažu da bi Cro kartice mogle podići razinu udjela kontinentalnog turizma na srednji i dugi rok na 8-10 posto. Ministar Cappelli je najavio da su unutar Ministarstva turizma novom sistematizacijom predviđeni posebni odjeli za razvoj zdravstvenog i kulturnog turizma, čime se želi intenzivirati razvoj proizvoda koji su dosad jednim dijelom bili zapostavljeni, a koji su izuzetno važni za razvoj cjelogodišnjeg turizma i osobito razvoj turizma na kontinentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close