Na dijelu Jadrana prijete meduze, evo kako se zaštititi od bolnih opeklina i što nikako ne smijete

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2022. u 09:07
Foto: Pixabay

Kod nekih bezbrižno kupanje mogu pretvoriti u noćnu moru.

Istra je i prije same špice sezone pod opsadom turista. Turistički kompas, čini se, dobro je usmjeren, ali kupačima, osim žege, prijetnja stiže – iz mora. Posljednjih dana sve je više dojava o kompas meduzi, koja može izazvati bolne opekline, javlja Dnevnik.hr

O ovoj vrsti izjasnio se i Centar za istraživanje mora Rovinj, iz kojeg ističu kako je najbolje držati se podalje od meduze, a u slučaju uboda isprati morskom vodom i ukloniti preostalo tkivo meduze pincetom. Zbog meduza kupači u Istri pozvani su na oprez.

“Neke su razbijene, neke u punoj snazi, ne bi volio pasti na nju”, kaže Amir Musemić.

Jer opasne su za čovjeka. “U dodiru s kožom izazivaju bolne opekline”, kaže Musemić.

Oni koji su se susreli s njima, i danas nose podsjetnik na njih. “Uzela je meduzu i stisnula je. Kad ju je opekla, stresla ju je, opekla ju je po stomaku, onda je pošlo mene peći jer me uhvatila za ruku. Peče kao kopriva i sad poslije 11, 12 godina ima još uvijek ožiljak”, kaže Marko iz Njemačke.

Reakcije su u većini slučajeva takve – lokalne opekline, i ono što je prvi korak je isprati mjesto dodira morskom vodom, nikako slatkom, te namazati kremom koja hladi.

“Ne pitkom vodom jer onda ti žarnjaci ponovno na pitku vodu reagiraju, pucaju pa još veću bol i opeklinu izazovu”, dodaje Slađana Radošević iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Kod nekih bezbrižno kupanje mogu pretvoriti u noćnu moru.

“Može se kod nekih ljudi javiti i vrtoglavica i mučnina, i temperatura a mogu i izgubiti svijest. Mogu biti smetnje disanja i onda treba potražiti hitnu medicinsku pomoć”, kaže Radošević.

Trenutačno ih ima na području zapadne Istre.

“U većem broju na plažama Rovinja, kod Pule, ali uvijek maksimalne brojnosti od 5 do 10 tih meduza po jednoj uvali, govorimo o 300, 400 metara obale, tako da mogu se uvijek izbjegavati”, kaže Paolo Paliaga s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

Komentirajte prvi

New Report

Close