Na IRB-u predstavljen 37 milijuna kuna vrijedan projekt

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2018. u 14:27
FOTO: Press

Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje transfer znanja u gospodarstvo.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), vodećoj hrvatskoj znanstveno – istraživačkoj instituciji, predstavljen je projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od 36.941.965 kuna u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Osim predstavnika IRB-a, svečanom predstavljanju nazočili su i državni tajnik za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Olivera Majić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož – Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u institucijama zajednice prijavitelja, a predviđa se i zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Inače, BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinose inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Provedba projektnih aktivnosti u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“ po prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, a osim Instituta Ruđer Bošković, partneri na projektu uključuju i Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko -tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

„Cilj naših istraživanja u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro stvaranje je snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora kao važnog cilja strategije razvoja te istovremeno očuvanje biološke raznolikosti bioresursa potrebnih za razvoj novih proizvoda u nizu industrija poput farmaceutske, prehrambene ili kozmetičke koje imaju i značajan gospodarski potencijal, kako za domaće, tako i inozemno poslovno okruženje. Sve to rezultirat će i umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije „Europe 2020“ i Inovacijske unije. Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu, a kao takvi doprinijet će i većoj povezanosti znanosti i gospodarstva te biti i konkurentniji na tržištu rada“, izjavila je voditeljica projekta „Bioprospecting Jadranskog mora“ i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Financijska sredstva dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti“, financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Komentirajte prvi

New Report

Close