Na hrvatskom tržištu nestašica dvaju lijekova zbog pandemije

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2020. u 11:37
Foto: GettyImages

Ovoj nestašici razlog je ograničenje izvoza iz Indije i djelatnih tvari lijekova ili lijekova u potpunosti koji se uvoze inače iz Kine.

Zbog pandemije novog koronavirusa na hrvatskom tržištu lijekova evidentirana je nestašica dvaju lijekova koji sadrže paracetamol i jednog lijeka koji sadrži kombinaciju lopinavir/ritonavir za liječenje HIV-a, objavio je Večernji list.


Prema pojašnjenju Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, HALMED, navedene nestašice tih lijekova trenutačno se u nas ne smatraju kritičnima s obzirom da su na našem tržištu dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima. Ovoj nestašici razlog je ograničenje izvoza iz Indije i djelatnih tvari lijekova ili lijekova u potpunosti koji se uvoze inače iz Kine.

– U skladu s razvojem epidemiološke situacije, HALMED kontinuirano prikuplja podatke te provodi analize utjecaja pandemijskog i epidemijskog širenja bolesti COVID-19 na opskrbu hrvatskog tržišta lijekovima. Napomenuli bismo dodatno da smo u stalnom kontaktu s regulatornim tijelima drugih država članica i nositeljima odobrenja čiji se lijekovi stavljaju na tržište RH kako bi se, u slučaju potrebe, provele potrebne mjere za osiguranje odgovarajuće opskrbe hrvatskog tržišta – odgovorili su iz HALMED-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close