Na hrvatske ceste dolazi 1.727 digitalnih superkamera, uvodi se novi sustav video nadzora i detekcije

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2022. u 09:21
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Započela je implementacija novog prometno informacijskog sustava na autocesti A1 od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH. 

U sklopu modernizacije sustava uvodi se i novi sustav video nadzora i video detekcije koji će sadržavati 1727 digitalnih superkamera.

“Kao i svaki novi sustav prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bi bili sigurni da će u  stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini mogući vremenski period prije glavne turističke sezone kada se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.”, objavio je u ponedjeljak HAC na svojim stranicama.

Zatvaranje pojedinih dionica autocesta

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce, kažu iz HAC-a.

Prva dionica koja se zbog uvođenja sustava i testiranja zatvara za sav promet je dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići i to od 23. svibnja u 00:00 sati do 26. svibnja do 23:59 sati. Jedino ova dionica, u ovoj fazi, bit će zatvorena 4 dana.

Na svim ostalim dionicama u idućim danima instalacija i testiranje  obavljat će se po potrebi isključivo u noćnim satima i sukladno tome će se zatvarati dionice. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim dijelovima autocesta.

Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro)

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini, piše HAC.

“Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Novi sustav uvelike će korisnicima  olakšati planiranje putovanja i informiranja. Projekt sufinancira Europska unija – Instrument za povezivanje Europe”, navode.

Što će sve moći nove kamere?

“Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se i novi sustav video nadzora i video detekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti.

Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere bit će u mogućnosti brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju”, objašnjava HAC.

Komentirajte prvi

New Report

Close