Na domaćim aerodromima u lipnju više od milijun i pol putnika

Autor: Lucija Špiljak , 05. kolovoz 2019. u 21:59
Od lipnja nakon gotovo 30 godina izravni let između SAD-a i RH, linijom AA iz Dubrovnika/Grgo Jelavić/PIXSELL

Sedam od devet zračnih luka u plusu za prvih 6 mjeseci ove godine.

Hrvatske zračne luke u prvoj polovici 2019. bilježe dobre stope rasta putnika, i to više od deset posto.

Neslužbeni su to podaci Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo iz kojih slijedi da je diljem Hrvatske prevezeno u lipnju 11% više putnika nego u istom razdoblju prošle godine (1.557.530 putnika više), a luke od početka ove bilježe rast od 10,7% na ukupno 4.287,075 putnika.

Zračni promet u Hrvatskoj inače uključuje devet međunarodnih aerodroma, dvije kompanije i kontrole leta. Povećanje prometa je povuklo i ulaganje u infrastrukturu, istaknuo je Tonći Pejović, predsjednik Udruženja zračnog prometa Hrvatske Gospodarske Komore i direktor bračkog aerodroma. "Posebno bih istaknuo ZL Dubrovnik sa stopom rasta više od 17 posto, prvenstveno zahvaljujući dolasku najveće europske kompanije Ryan Air i najveće svjetske kompanije American Airlines", rekao je Pejović.

U lipnju je najveći rast od čak 43% zabilježila zračna luka Zadar, zatim ZL Rijeka s rastom od 37,5%, dok je za 14 posto je porastao broj putnika u ZL Pula i ZL Dubrovnik. Na splitski je aerodrom sletjelo 8,2% više putnika negolanjskog lipnja, a zagrebački bilježi rast od 0,8%.

Rasta nema jedino na aerodromima Brač i Osijek, s padom od osam, odnosno pet posto. Trendovi se nastavljaju i u prvoj polovici godine. Porastao je i broj operacija zrakoplova – u lipnju za 12 posto, a u prvoj polovici godine od 7,5 posto.

Pejović predviđa nastavak pozitivnih trendova u Hrvatskoj i ostatku Europe, no brine ga, kaže, situacija po pitanju Brexita i krize u Perzijskom zaljevu koja bi mogla prouzročiti rast cijena nafte, odnosno kerozina.  Hrvatske zračne luke prošle su godine uprihodile 4,3 milijarde kuna, a ostvarena dobit iznosila je 451 milijun kuna, obavještavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Na domaćim aerodromima radi oko 4100 ljudi, a ukupno 9000 osoba u Hrvatskoj svoj dohodak ostvaruje od djelatnosti vezanih uz zračni promet. Bruto mjesečni dohodak po zaposlenom je 14.300 kuna, bez Hrvatske kontrole zračne plovidbe gdje prosječna bruto plaća po zaposlenom iznosi više od 49.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close