Na dan otvorenja Pelješkog mosta stiže nova dobra vijest za Hrvatsku

Autor: Ana Blašković , 26. srpanj 2022. u 16:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Butković je poručio je da je višegodišnja suradnja s EIB-om trenutno možda i najznačajnija za Hrvatsku oko pomoći u pripremi projekata. Jedan među njima “omogućio je iznimno važnu cestovnu vezu kopna s južnom Dalmacijom”. 

Na dan otvorenja Pelješkog mosta, za čije su zeleno svjetlo oko financiranja iz EU novca doprinijeli i stručnjaci u Europskoj investicijskoj banci, stiže vijest da Hrvatska i ta banka jačaju suradnju upravo na novim prometnim projektima. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska potpisali su u utorak u Dubrovniku Memorandum o razumijevanju, prvi korak u smjeru čvršće suradnje oko korištenja raspoloživog EU novca i pomoći s budućim prometnim projektima.

Dosad je EIB u domaći prometni sektor uložio 1,2 milijarde eura, a buduća suradnja trebala bi biti usmjerena na omogućavanje ulaganja u željeznicu, pomorsku infrastrukturu, unutarnje plovne putove, sigurnost cestovnog prometa, otpornost na klimatske promjene, korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija, urbanu mobilnost i multimodalna čvorišta te ceste i cestovni promet, poručili su iz resornog ministarstva.

Također, cilj sporazuma je potaknuti lokalni gospodarski razvoj i oporavku Hrvatske od pandemije Covida-19 te potresa. Czerwinska je rekla da je memorandum temelj da EIB proširi potporu modernizaciji, održivom razvoju, digitalizaciji i zelenoj tranziciji hrvatskog prometnog sektora. “Naše zajedničke aktivnosti omogućit će sigurnija, brža, učinkovitija i čišća prometna rješenja za Hrvate, a zauzvrat proširiti poslovne prilike i poboljšati kvalitetu života. Istodobno će ubrzati oporavak Hrvatske nakon potresa i Covida-19”, rekla je.

Ministar Butković je poručio je da je višegodišnja suradnja s EIB-om trenutno možda i najznačajnija za Hrvatsku oko pomoći u pripremi projekata. Jedan među njima “omogućio je iznimno važnu cestovnu vezu kopna s južnom Dalmacijom”.

“Dio tog projekta je i Pelješki most kojeg ćemo danas svečano otvoriti. Stručnjaci EIB-ove savjetodavne službe JASPERS, bili su od ključne pomoći u procjeni projekta 2016. što je bio ključni korak u europskoj proceduri odobravanja ovog projekta od strateške važnosti za Hrvatsku”, podsjetio je ministar Butković.

Komentirajte prvi

New Report

Close