Na burzu stiglo 10 tisuća novih nezaposlenih, na “Vladinoj plaći” u Hrvatskoj čak pola milijuna ljudi

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2020. u 15:34
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Čak trećini osiguranika u Hrvatskoj, a riječ je o građanima koji plaćaju mirovinsko osiguranje, dio plaće, a u nekim slučajevima i cijeli mjesečni iznos koji će dobiti doći će ovaj mjesec iz državnog proračuna.

Potporu za očuvanje radnih mjesta zatražilo je 86.746 poslodavaca za oko 506 tisuća radnika, piše Novi list.

Ako se iz ukupnog broja izdvoje radnici koji su ionako na državnim ili lokalnim proračunima, te oni koji rade za javna ili komunalna poduzeća, čini se da su poslodavci iz privatnog sektora za gotovo polovinu svojih radnika zatražili potporu

Čak trećini osiguranika u Hrvatskoj, a riječ je o građanima koji plaćaju mirovinsko osiguranje, dio plaće, a u nekim slučajevima i cijeli mjesečni iznos koji će dobiti doći će ovaj mjesec iz državnog proračuna.

Do jučer u podne potporu za očuvanje radnih mjesta zatražilo je 86.746 poslodavaca za oko 506 tisuća radnika. Ako se iz ukupnog broja izdvoje radnici koji su ionako na državnim ili lokalnim proračunima, te oni koji rade za javna ili komunalna poduzeća, čini se da su poslodavci iz privatnog sektora za gotovo polovinu svojih radnika zatražili potporu. Ona će za ožujak biti 3.250 kuna, za travanj četiri tisuće kuna neto s time da će država na taj iznos platiti i 1.460 kuna doprinosa.

To znači da će u travnju na prosječnu plaću neto plaću u Hrvatskoj od oko šest i pol tisuća kuna, koja je poslodavce dosad koštala više od deset tisuća kuna, država davati više od polovine iznosa. S obzirom na to da mogu odgoditi plaćanje poreza i doprinosa, te da će one dijelu poslodavaca biti u potpunosti ili u određenom postupku otpisani, to znači da za isplatu prosječne plaće poslodavci trenutačno moraju izdvojiti nešto više od 2.500 kuna. S današnjim danom država će poslodavcima proslijediti ukupno oko 600 milijuna kuna. Uz to do jučer je Ministarstvo financija zaprimilo 77 tisuća zahtjeva za odgodu plaćanja doprinosa i poreza na dohodak i poreza na dobit.

Glas poduzetnika

Te mjere očito su zasad spriječile masovnije otpuštanje radnika. Jučer je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo 147.980 nezaposlenih što je 10.003 više nego krajem veljače. Broj nezaposlenih u malo više od mjesec dana porastao je za 7,2 posto, dok bi prijašnjih godina u ovo vrijeme zbog predsezone broj nezaposlenih počeo padati. No, da država nije na sebe preuzela isplatu potpore od 4.000 kuna po radniku, te da nema mjera koje se tiču poreza i doprinosa, rast broja nezaposlenih, s obzirom na zamrzavanje gospodarske aktivnosti, vjerojatno bi se brojao u stotinama tisuća. Prava slika ljudi koji su zbog epidemije izgubili posao bolje će se vidjeti u lipnju ako Vlada ne produži trajanje svojih mjera. Na Zavodu su i oglasi u kojima se traži 7.968 radnika, a najviše se traže prodavači i prodavačice za koje su oglašena 352 slobodna radna mjesta.

Udruga Glas poduzetnika, nakon drugog paketa Vladinih mjera, sada traži jače mjere od lokalnih zajednica, te poziva gradove i općine da i sami pokrenu određene mjere i ugledaju se u gradove poput »Rijeke, Novalje, Bjelovara, Koprivnice, Gospića, Svete Nedjelje, Đurđevca i da donesu odluke kojima poduzetnike oslobađaju plaćanja svih nameta i naknada gradovima ili općinama, uključujući oslobađanje plaćanja komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, i to dok se god poduzetnicima ne omogući normalno poslovanje«.

Komentirajte prvi

New Report

Close