Na bubnju prve četiri tvrtke, o mnogo više se razgovara

Autor: Jadranka Dozan , 03. listopad 2019. u 08:10
Projektgradnja je bila najpoznatiji Agrokorov građevinski biznis/Ivica Galović/PIXSELL

Da se kreće s pripremama prodaje ‘non core’ poslovanja Agrokor je objavio još u ljeto 2017., a sve je na početku.

Samo koji mjesec nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru (u travnju 2017.) iz kompanije su poručili da su započete pripreme za prodaju tzv. non core imovine koncerna.

Iako je dosad inicirano dezinvestiranje nekolicine pokretnina (jahta, helikopter), a ovog ljeta i 117 zemljišta, taj proces zapravo tek je na početku. 

Opsežne pripreme
Potvrđuje to i jučerašnja objava Fortenova grupe da kreće u prodaju prve četiri tvrtke iz segmenta nematičnog poslovanja: uz dvije turističke agencije, Atlas i Kompas, u prvoj rundi prodaje su još građevinska tvrtka Projektgradnja te zadarska Sojara koja je danas lučki terminal za pretovar i skladištenje žitarica.  Potencijalnim strateškim ili financijskim investitorima distribuirani su materijali o tim tvrtkama.

U okviru strategije fokusiranja na razvoj matičnih djelatnosti (maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda), napravljene su opsežne pripreme za prodaju spomenutih kompanija, uključujući i angažiranje savjetnika koji će voditi proces, ističu u Fortenovi. U slučaju Atlasa, Kompasa i povezanih društava za to su odabrane tvrtke UMiUM i PKF, dok će prodaju Sojare te Projektgradnje voditi Deloitte Hrvatska. 

Nova runda
Za još neke tvrtke iz sektora koji nisu dio strateškog usmjerenja Fortenove – poput energetike (Energija Gradec/Agrokor energija), turizma (Karisma), zdravstva (Poliklinika Aviva) ili IT-a (mStart), očekuje se da će u dogledno vrijeme također uslijediti objave prodajnog procesa. Međutim, na relaciji Fortenova grupe i interesenata za nemali broj non-core tvrtki već se neko vrijeme učestalo odvijaju preliminarni razgovori.

Još prije dvije godine, usporedno s predstavljanjem inicijalnog plana održivosti, izvanredna uprava je osnovala Agrokor Portfolio Holding (APH), čija nadležnost je bio imovinski portfelj namijenjen prodaji, što uključuje (i) oko 200 nekretnina te 80-ak pravnih subjekata.  Računa se da će za prve četiri non-core kompanije biti interesa.

No, do ishoda će proći mjeseci, pa bi se mnogo prije trebalo saznati kakav su interes izazvali natječaji za zemljišta, za koja je rok za obvezujuće ponude najavljen s krajem listopada.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Evo zašto se je plenki borio, biti će im kao u raju.

New Report

Close