Država kreće u privatizaciju tri hotelske i jedne brodarske tvrtke iz svog portfelja

Autor: Marija Brnić , 20. veljača 2014. u 16:55
Rapsko hotelsko poduzeće i u državnom vlasništvu uspješno posluje/Borna Filic/PIXSELL

Hoteli Imperijal ranije su bili obećavani radnicima, no ipak idu najizdašnijem ponuđaču.

Država kreće u privatizaciju tri hotelske i jedne brodarske tvrtke iz svog portfelja. Upravno vijeće odobrilo je Centru za restrukturiranje i prodaju raspisivanje natječaja za iskazivanje interesa za rabski Imperial, te Hotele Plat i Maestral s dubrovačkog područja, a strateškog partnera tražit će se i za splitski Jadroplov.

Riječ je o takozvanom prvom krugu, u kojemu se prikuplja neobvezujuće ponude, na temelju kojih će investitori biti pozvani na predaju obvezujućih ponuda. Hoteli Plat u ovoj su skupini specifični po tomu što su jedini bili u postupku predstečajne nagodbe. Prema podacima Fine, nagodba je potkraj prošle godine zaključena, s time da je država kao najveći vjerovnik pristala otpisati 142 milijuna kuna potraživanja, no uz uvjet odabira strateškog parntnera. No, kroz sam stečajni postupak, tvrde izbori iz Upravnog vijeća CERP-a, nije pronađen strateški partner, pa se na ovaj način pokušava pronaći investitora koji bi s upravom tvrtke dogovorio mjere restrukturiranja, pokrivanja obveza prema ostalim vjerovnicima i ulaganje u razvoj tvrtke.

Ponudit će se paket dionica koji čini 92,49 posto, a čija je nominalna vrijednost 54,7 milijuna kuna. Hoteli Imperijal se, pak, godinama spominjalo u kontekstu potpunog prepuštanja radnicima i menadžerima, pod čijim je upravljanjem ta tvrtka i lani zabilježila značajan rast. Ostvarili su 122,6 milijuna kuna prihoda i 15 milijuna kuna dobiti. Na prodaju će država ponuditi dionički paket od 50,08 posto nominalne vrijednosti 127,4 milijuna kuna. Hoteli Maestral lani su konačno prekinuli negativan niz i godinu zaključili s dobiti od 1,7 milijuna kuna, a prihodi tvrtke bili su iznad 50 milijuna kuna. CERP će investitorima ponuditi paket dionica od 68,25 posto temeljnog kapitala, nominalno vrijedan 70,4 milijuna kuna.  O privatizaciji Jadroplova dosad se, pak, tek potiho govorilo, u okviru najava plana upravljanja državnom imovinom za 2014. godinu koji bi idući tjedan i formalno trebao biti usvojen u Banskim dvorima.

Za splitsku brodarsku kuću koja je osnovana još prije 67 godina, tražit će se, naime, ulagača koji je spreman kupiti 70,03 posto dionica nominalno vrijednih 412,6 milijuna kuna. Tvrtka, inače, posljednjih godina, kao i ostale brodarske kompanije, posluje s nešto lošijim rezultatima zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti. Nedavno je, pak, sklopila ugovore o narudžbi novih brodova s pulskim Uljanikom, odnosno riječkim 3. Majem. U ovom trenutku u vladinim krugovima kažu kako interesa ima, no ozbiljnima će se smatrati tek one koji se i jave s konkretnim ponudama na natječaje. Od trenutka raspisivanja na raspolaganju će imati 30 dana za predaju neobvezujućih ponuda.

Lorencin

Ponuđači do travnja

Idućeg tjedna objavit će se poziv za iskazivanje interesa za tri hotelske kuće u većinskom vlasništvu države, za Plat, Maestral i Imperijal Rab, tako da bi se do travnja trebalo znati tko ulazi u utrku za dio dubrovačkog i kvarnerskog turističkog portfelja države, najavio je u utorak ministar turizma Darko Lorencin novinarima na turističkom sajmu F.re.e. u Münchenu. (M. Crnjak)

Komentari (6)
Pogledajte sve

pa njega je i dovela ekipa da mogu jeftino hotele maznuti.već su ih u tišini nekoliko odradili.


Budu li nastavili sa praksom netransparentnosti i namještaljkama kao kod predstečajnih nagodbi, lijepo nam se piše.

Pazi tko to vodi?
Frajer koji je kao predsjednik vijeća neke općine u Istri bio glavni u malverzacijama sa građevnim zemljištem u korist Nadana Vidoševića.


Dobar im je tajming za prodaju Jadroplova….

Odlican za prodat za brokve sad kad je BDI na dnu. Ja se stvarno pitam je li ovo namjerno jer uz svu kolicinu nesposobnosti pa makar nesto bi mogli napravit kako treba statisticki gledano,a ovako kako stvari stoje mogu samo rec jadno more tko te piša.

kad su za HPB koja posluje sa lijepom dobiti dobili jedva jednu ponudu koja je na kraju odbačena, lako se može pretpostaviti kakve će ponude biti ovdje, tj. da li će na kraju uopće biti obvezujućih ponuda?!?! [emo_vrtimise]

Dobar im je tajming za prodaju Jadroplova….

New Report

Close