U jednu hrvatsku zračnu luku slijetat će i srpski avioni

Autor: Sergej Novosel Vučković , 24. rujan 2018. u 08:17
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Produljena pista omogućava početak suradnje s Air Serbijom s kojom već dugo pregovaramo, kaže Peović.

Zračna luka Brač, jedan od triju hrvatskih otočnih aerodroma (uz riječki na Krku i onaj na Lošinju) u srpnju je imala 27,4% više putnika nego lani, tj. više od 6000 prema Državnom zavodu za statistiku.

A cijelu godinu mogla bi, s oko 32.000 putnika, vjeruje direktor Tonči Peović, imati i više nego 50-postotni rast u odnosu na 2017. Takav uzlet trebao bi se nastaviti  i nagodinu, jer bi na Brač mogli slijetati i avioni srpskog prijevoznika Air Serbije, iz Beograda. "S Air Serbijom smo proteklih godina obavili niz susreta i razgovora s ciljem uspostave izravnih aviolinija između Beograda i Brača.

Prepreka je bila kratka pista, koja je lani produljena, čime su se otklonile prepreke početku suradnje", kaže nam direktor zračne luke u Supetru, otkrivajući da su prije desetak dana razgovori intenzivirani s potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem, u čijem resoru je turizam. "Plan je da se s letovima Beograd-Brač krene u sezoni 2019., već sredinom svibnja, zrakoplovima ATR 72", ističe Peović, dodajući da bi bilo opravdano letove na ovoj liniji održavati najmanje 2-3 puta tjedno.

Za što ima razloga: "Tržište koje pokriva Air Serbia sastoji se od turističkog, kojeg je u 2018. bilo više od 20.000 dolazaka na Brač i Hvar, etničkog, gdje je veliki broj obiteljskih potreba za putovanjima na ovoj liniji, ali i tranzitnog, jer Air Serbia ima odličnu povezanost s bliskoistočnim i američkim tržištem".

Zaključeno je da bi linija iz glavnog grada Srbije do srednjedalmatinskog otoka bila dobro popunjena zbog turističkog prometa sa Srbijom. Avioturisti su najbrojnija skupina putnika koja slijeće u Supetar, ove godine dovozile su ih kompanije TUI, SkyWorks, Luxair, Adria, Croatia Airlines i CSA, i to iz Hrvatske, Francuske, Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Švicarske, Slovenije, te tri destinacije u Austriji.

"Uz Air Serbiju, pregovaramo s desetak kompanija za letove u 2019., no u ovom trenutku je prerano govoriti o dogovorenim novim linijama", kaže nam Peović, zadovoljan, najzad, s povratkom, kako navodi, Brača na velika vrata na karte zračnog prometa Europe.

"S optimizmom gledamo na naredne godine, posebno u svjetlu druge faze nadogradnje piste i putničke zgrade. Dostupnost svake turističke destinacije nužan je uvjet kvalitetnog turističkog proizvoda. Aerodrom Brač omogućava kvalitetnu i brzu povezanost otoka sa srednjeeuropskim destinacijama i samo je pitanje umješnosti bračkih poduzetnika kako tu prednost mogu iskoristiti", zaključuje direktor bračkog aerodroma.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Srpski avioni već godinama slijeću u Pulu i Zagreb

…ispravniji termin bi bio: “srbijanski zrakoplovi”

New Report

Close