‘Na Baniji stvari ne idu dovoljno brzo, razvoj je u zapećku’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2021. u 22:00
Foto: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Obnova nakon potresa ide sporo, treba bolje upravljati razvojem toga područja.

Stvari se na Baniji ne odvijaju dovoljno brzo, no to se može popraviti, rečeno je u srijedu tijekom okruglog stola “Obnova i razvoj Banije”, koji je organizirao Ured predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. U problematici Banije potrebno je, po posebnom savjetniku predsjednika za ekonomiju Veliboru Mačkiću, razdvojiti obnovu i razvoj.

“Predstavnici EBRD-a poručili su da sredstva stoje na raspolaganju, no da čekaju infrastrukturne projekte”, rekao je Mačkić i upozorio da je razvoj “ostao u zapećku”.

Prisutni su se složili, ističe, da su svi dosadašnji projekti vezani uz Baniju primjenjivi unutar postojećeg zakona. Upitan jesu li na Baniji locirana uska grla zbog kojih obnova traje predugo, odgovorio je da uska grla nisu nešto što bi trebalo iznenaditi.

Po njemu, ključno je upravljati razvojem tamošnjeg područja, te zaziva brzu intervenciju javnog sektora. “Nužna je stvar da se neke stvari već poslože, vjerujemo da država može pomoći: od sređivanja stanja u procesu obnove, da se ona ubrza. Treba ući u taj prostor bez obzira na nesređenost vlasničkih odnosa”, rekao je Mačkić.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića na okruglom su stolu sudjelovali predstavnici Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, HAZU-a, EBRD-a, HUP-a…

Komentirajte prvi

New Report

Close