MUP od Kroka kupuje 3000 ‘pancirki’ za ukupno 54 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Djelatnici MUP-a uskoro u boljim odorama/Damir Špehar/PIXSELL

Zaštitni prsluci će biti isporučeni odmah.

Vlada je odobrila Ministarstvu unutarnjih poslova da s tvrtkom "Kroko proizvodnja i razvoj" iz Zagreba potpiše 10-godišnji ugovor vrijedan 54 milijuna kuna za nabavku i održavanje 3000 balističkih zaštitnih prsluka.

Kroko je bio najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju te će za MUP u razdoblju od 2019. do 2028. izraditi, isporučiti i održavati tzv. pancirke. Vlada je odlučila da se iz državnog proračuna za ovu namjenu u narednih 10 godina godišnje izdvoji po 5,4 milijuna kuna.

Ovaj iznos će omogućiti nabavku ukupno 3000 balističkih prsluka. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je komentirao da se ovim ugovorom rješava jedan od gorućih problema MUP-a, a to je potkrijepio podacima vezanima uz uporabu sredstva prisile i napada na policajce u posljednjih 10 godina.

 

10 godina

trajat će ugovor MUP-a i Kroka za održavanje balističkih prsluka

"Sredstva prisile u tom su razdoblju upotrijebljena ukupno u 38.411 slučaja, pri čemu su dvojica policajaca smrtno stradala, 3130 ih je ozlijeđeno, 57 teško. U istom razdoblju bila su 1773 napada na policajce, pri čemu su tri poginula, njih 1250 je ozlijeđeno, od toga 36 teško", kazao je Božinović.

Pojasnio je kako je analizom dosadašnjih postupaka nabave zaključeno da bi postojećim ritmom, svakih par godina po nekoliko stotina komada, bilo nemoguće opremiti policiju s neophodnim količinama balističke zaštite.

"Stoga je primijenjen novi način nabave koji podrazumijeva izradu isključivo nove robe, najma i održavanja balističkih prsluka za razdoblje od 10 godina. Prednost ovog modela je da će policija odjednom dobiti sve potrebne količine, dakle 3000 prsluka za sve rodove policije koji će se pravilno održavati", naglasio je on.

Komentirajte prvi

New Report

Close