MUP kupuje letjelice, procijenjena vrijednost nabave je 236.800 kuna bez PDV-a

Autor: Josip Bohutinski/VL , 06. veljača 2020. u 12:48
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Rok za dostavu ponuda na ovom natječaju je 25. veljače, a letjelice moraju imati dvije kamere.

Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je nabavu još dvije bespilotne letjelice za nadzor državne granice, nakon što je krajem prošle godine ugovorio nabavu njih pet. 

Ovog puta MUP nabavlja dva kompleta dronova malog dometa za dnevni i noćni nadzor, a procijenjena vrijednost te nabave je 236.800 kuna bez PDV-a. Prema tehničkim specifikacijama, domet mora biti minimalno tri kilometra, a moraju biti opremljene s minimalno četiri motora i elise. Maksimalna masa dronova malog dometa kojima će hrvatska policija između ostalog otkrivati migrante u ilegalnim pokušajima prelaska granice, mora biti maksimalno 10 kilograma, dok je tražena nosivost minimalno pet kilograma.

Brzina od 50 km/h
Tražena maksimalna visina na kojoj letjelica može uzletjeti u ovom je natječaju određena na minimalno 2500 metara iznad razine mora. Maksimalna brzina pak mora biti minimalno 50 kilometara na sat. Dronovi će morati biti opremljeni s po jednom dnnevnom i termovizijskom kamerom. Rok za dostavu ponuda na ovom natječaju je 25. veljače. MUP je lani pokrenuo nabavu bespilotnih letjelica za nadzor državne granice i to po dvije letjelica za mali i veliki domet te tri za srednji domet. 

No u tom postupku ugovorena je nabava samo dronova za srednji i veliki domet. Ukupna procijenjena vrijednost te nabave iznosila je 26,6 milijuna kuna bez PDV-a no u tom postupku je tražena i sva ostala dodatna oprema poput kombi vozila. Procijenjena vrijednost nabave za bespilotne letjelice malog dometa i tada je iznosila 236.800 kuna bez PDV-a, za one srednjeg dometa 9.472.000, a za dronove velikog dometa, 16.931.200 kuna. No ugovoreni iznos za dronove srednjeg dometa je znatno manji od procijenjene vrijednosti. 

Posao za Alfatec, King i ENT
Tako je za te tri letjelice sklopljen ugovor s tvrtkom Alfatec Group iz Zagreba vrijedan 3,5 milijuna kuna dok je posao nabave letjelica velikog dometa pripao zajednici ponuditelja King ICT i Ericsson Nikola Tesla i to za 17,3 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close