Policija građanima upućuje važne obavijesti vezane uz dokumente

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2019. u 11:10
Foto: Duško Jaramaz Pixsell

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je, dodaju, onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pridružilo se Interpolovoj kampanji Ne riskiraj! kojom se želi podići svijest građana o nužnosti prijavljivanja gubitka ili krađe putovnice ili osobne iskaznice, ponovnog pronalaska i nekorištenju takve isprave za prelazak granice.

Interpol je, zajedno s članicama Europske unije, započeo tu kampanju u prosincu 2019. godine, a u kampanju #DontRiskIt: se uključila i Hrvatska zbog nepoznavanja građana postupka koji slijedi nakon prijave gubitka ili krađe putne isprave, priopćio je u četvrtak MUP.

MUP zato podsjeća na postupak prijave gubitka putne isprave. Prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim – stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

"Ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice", upozoravaju u MUP-u.

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je, dodaju,  onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti

Hrvatska policija je u 2019. pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava. Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close