Mrtva utrka socijalista i pučana, jačaju radikali i euroskeptici

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2014. u 10:57
Izvor: Poll Watch 2014

Birališta za europske izbore otvorena su u jučer u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji čime su počeli izbori za 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će potrajati do nedjelje u 23 sata kada se zatvaraju birališta, ona u Italiji.

Birališta za europske izbore otvorena su u jučer u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji čime su počeli izbori za 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će potrajati do nedjelje u 23 sata kada se zatvaraju birališta, ona u Italiji. Danas na birališta izlaze Česi i Irci, s tim da Česi mogu glasovati i u subotu. U subotu se pak izbori održavaju u Latviji, Slovačkoj i na Malti, a u svim ostalim zemljama članicama u nedjelju, 25. svibnja.

Ankete pokazuju da će nakon šest godina krize, štednje i velike nezaposlenosti izbore obilježiti jačanje protueuropse populističke ekstremne lijevice i desnice poput francuska Nacionalna fronta (FN), nizozemske Slobodarske stranke (PVV), britanskog UKIP-a, grčke Siriza i talijanskog Pokreta pet zvijezda, koje bi mogle dobiti gotovo četvrtinu glasova.

Prema posljednjim procjenama Poll Watcha uoči izbora, pučani i socijalisti vode mrtvu trku. Tako se EPP-u predviđa 217 mandata, a socijalistima (S&D) 201. Liberali (ALDE) bi trebali pasti na 59, konzervativci (ECR) na 42, a zeleni na 44 zastupnika. Očekuje se rast krajnje ljevice (CUE-NGL) na 53 zastupnika i krajnje desnice (EFD) na njih 40. Također, trebao bi se utrostručiti broj neovisnih zastupnika, na njih 95, no uglavnom je riječ o radikalno desnim euroskeptici.

Prema posljednjoj dostupnoj anketi za Hrvatsku HDZ bi trebao osvojiti 5 od ukupno 11 zastupničkih mjesta, SDP 2 mjesta, a HNS i IDS po jedno. Po jednog zastupnika trebali bi imati ORaH i Hrvatski laburisti. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Moramo izabrati jedanaestoricu (11) zastupnika u EU Parlament.

Mene jedino brine :

Kako će izabrati ako na glasovanje izađe samo desetorica glasaća ?

kad bi kod nas postojala prava euroskeptična stranka, ljudi bi izašli u većem broju na EU izbore, no ovako 50% građana zapravo nema za koga glasati i zato je odaziv jadnih 20%

HDZ PUN OPTIMIZMA
‘Očekujemo rekordan broj mandata i glasova na ovim izborima’

HDZ-ovci su prozvali aktualnu Kukuriku koaliciju nedoraslom da se suoči sa socijalnim i gospodarskim izazovima

408PREGLEDA
‘Očekujemo rekordan broj mandata i glasova na ovim izborima
AUTOR:
Vecernji.hr
Kandidati HDZ-a na izborima za Europski parlament puni su optimizma.

– Optimizam ne temeljimo samo na anketama, već i na razgovorima koje smo vodili po cijeloj Hrvatskoj – rekla je Dubravka Šuica na posljednjoj HDZ-ovoj konferenciji za medije uoči izbora.

U središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma danas su predstavljeni svi kandidati, a HDZ-ovci na ovim izborima očekuju rekordan broj glasova i mandata te smatraju kako su odradili vrlo angažiranu kampanju i prošli sve županije.

Prozvali su aktualnu Kukuriku koaliciju nedoraslom da se suoči sa socijalnim i gospodarskim izazovima.

>>Marijana Petir: Ministar Jakovina elementarna je nepogoda

New Report

Close