Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Možemo zauzeti mjesto u dobavnim lancima

Nataša Ćurić Martinčević, predsjednica Uprave Apsolona.
Nataša Ćurić Martinčević
15. prosinac 2022. u 22:00
Apsolon, Nataša Ćurić Martinčević/Saša Ćetković

Ova godina donijela nam je izazove s kojima se većina današnjih lidera nije susrela u svom radnom vijeku – istovremenu inflaciju i rat u Europi. Većina ekonomista se slaže s time da je vrlo moguća i recesija u 2023., te je prilikom planiranja potrebno razraditi i scenarije koji pretpostavljaju razdoblje recesije sa svime što ona donosi.

Nepovoljni trendovi u okruženju dolaze u situaciji u kojoj je veliki dio gospodarstva već iscrpljen uslijed krize izazvane Covidom. Istovremeno se gospodarstvo već dulje bori s nedostatkom kvalificirane radne snage, dok paralelno pokušava provesti digitalnu i zelenu transformaciju.

Turbulentno okruženje zahtijeva kvalitetno i angažirano vodstvo koje promjene gleda kroz prilike za nove proizvode, usluge i poslovne modele. Samo oni vođe koji su intuitivni, empatični, razmišljaju holistički i dalekovidno te uspješno balansiraju između posvećenosti dugoročnim ciljevima i upravljanja kratkoročnim kriznim situacijama mogu kvalitetno upravljati organizacijama i timovima u turbulentnim vremenima.

Od izbijanja Covid krize više nego ikad je potvrđeno da će preživjeti i prosperirati oni koji su prilagodljivi promjenama u okruženju te je time potvrđena drevna mudrost o kojoj su svaki na svoj način govorili Heraklit, Darwin, Preradović, Frankl i brojni drugi, a govore i “gurui” suvremenog vodstva. Zapravo je većini ljudi jasno da “stalna na tom svijetu samo mijena jest”, no od spoznaje do implementacije je dug put, kao što zna svatko tko je pokušao raditi na osobnoj ili organizacijskoj transformaciji.

Što se tiče prilika u nadolazećoj godini za hrvatsko gospodarstvo – one leže u nekoliko segmenata. Prvo, trend “insourcinga” proizvodnje u EU je prilika da naše tvrtke zauzmu svoje mjesto u dobavnim lancima, to je ujedno i možda posljednja prilika da se na taj način poboljša struktura, a time i održivost našeg bruto domaćeg proizvoda.

Drugo, rastuće novo tržište vezano uz zelenu tranziciju pruža priliku inovativnim tvrtkama da kroz nove proizvode, usluge i poslovne modele osiguraju svoje mjesto na tom tržištu te dugoročne održive izvore prihoda.

I konačno, EU fondovi će u 2023. pružiti značajne mogućnosti za sufinanciranje inovacija i zelene tranzicije, što je prilika za povećanje konkurentnosti i hvatanje koraka s ostatkom EU.

New Report

Close