‘Možemo biti ponosni, ali ne smijemo stati ni trenutka’

Autor: Darko Bičak , 07. studeni 2019. u 21:59
Čelnica ENT-a Gordana Kovačević / Borna Filić/PIXSELL

Perjanica hrvatskog ICT-a i izvoza – kompanija Ericsson Nikola Tesla u zagrebačkoj je Areni okupila nekoliko tisuća ljudi, mahom zaposlenika, te se pohvalila živopisnim putem od servisa do tehnološkog lidera svjetskog glasa.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) je kompanija duge i bogate tradicije, okrenuta budućnosti. Na to možemo biti ponosni, ali ne smijemo stati ni trenutka. Rekla je to jučer Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, na gradndioznom obilježavanju 70. godišnjice ove tvrtke u zagrebačkoj Areni pred nekoliko tisuća uzvanika, većinom sadašnjih i umirovljenih djelatnika kompanije. Tvrtka Nikola Tesla je osnovana 1949. u Palmotićevoj ulici u Zagrebu kao servis za popravak telefonskih aparata.

Prvobitno osoblje im se sastojalo od 113 zaposlenika, a od čega tek 2-3 inženjera. Pedesetih kreće ekspanzija te se sele na današnju lokaciju na Trešnjevci. Jedan od ključnih točaka bila je 1953. kad je potpisan ugovor sa švedskim divom Ericssonom o proizvodnji automatskih telefonskih “crossbar” centrala. Do kraja desetljeća su Ericssonove centrale iz Zagreba našle svoj put i prema korisnicima u istočnoeuropskim zemljama. Zagreb je do današnjeg dana ostao referentna točka za Ericssonov nastup na tržištima zemalja bivšeg SSSR-a.

Tijekom privatizacije ‘90-ih, tvrtku je i formalno preuzeo Ericsson kao najveći pojedinačni dioničar. Tijekom tog desetljeća ENT mijenja svoj smjer s proizvodnje hardvera u “proizvodnju” znanja. Danas zapošljava oko 3200, uglavnom visokoobrazovanih radnika, a ima razvojne centre u Zagrebu, Splitu i Osijeku. U proteklih 70 godina je svoj obol razvoju ENT-a dalo gotovo 20 tisuća radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close