Može li Lorencin spasiti turističke tvrtke od stečaja?

Autor: Marija Crnjak , 13. lipanj 2013. u 15:04
Ministar turizma Darko Lorencin. Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Ministar Lorencin odlučio je za isti stol posjesti Ministarstvo financija, AUDIO, DUUDI i uprave tvrtki koje su zapele u predstečajnoj nagodbi.

Ministar turizma Darko Lorencin odlučio je uzeti stvari u svoje ruke i inicirao je osnivanje Radne skupine za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za društva iz turističkog sektora. To bi mogla biti dobra vijest za sve one tvrtke koje su "zapele" u predstečajnoj nagodbi, bilo zbog sporosti donošenja odluka većinskog vlasnika, odnosno loše komunikacije s predstavnicima vlasnika ili pak loših planova restrukturiranja, te će im ako se stvari ne požure isteći rokovi za zatvaranje nagodbe i dospjet će u stečaj.

To bi pak bila šteta jer za dobar dio Društava postoje zainteresirani strateški partneri kojima bi država mogla prodati svoj udjel, i zaraditi znatno više nego u slučaju stečaja.

"Želimo preuzeti aktivnu ulogu, jer se radi o turističkom sektoru koji se nalazi usred sezone i želimo poduzeti sve što je u našoj moći da tvrtkama omogućimo stabilno poslovanje, pronalazak strateškog partnera i nova ulaganja. Stoga za isti stol želimo dovesti sve koji imaju veze s postupcima predstečajne nagodbe, kako bi ubrzali tijek informacija i donošenje odluka", pojasnio je za Poslovni.hr ministar Lorencin koji je ovih dana uputio poziv u Ministarstvo financija, Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) te Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) da imenuju svoje predstavnike u Radnu skupinu.

Za stol će osim njih sjesti i uprave društava koje, kako je naglasio Lorencin, imaju odriješene ruke i trebaju dozvoliti potencijalnim kupcima dubinsko snimanje tvrtki. To je odgovor direktorima tvrtki koji nisu bili sigurni smiju li sami pregovarati s ulagačima, ili o za sve moraju dobiti "blagoslov" iz Zagreba. Ministars je svjestan da neke tvrtke kao što je HTP Korčula imaju jako malo vremena za zaključenje predstečajne nagodbe, te očekuje da će Radna skupina ubrzati procese.

Inače, kako se može čuti u turističkim krugovima, od tvrtki u predstečajnoj nagodbi, koja je trebala biti priprema za privatizaciju, najviše interesa ima za Hotele Plat, koje navodno želi kupiti i grčki investitor Petros Stathis, investitor luksuznog Amanresorta Cavtat, čija će se gradnja najaviti sutra na konferenciji za novinare. Platu je međutim na nedavnom ročištu država odbila plan restrukturiranja predan uz zahtjev za predstečajnu nagodbu, što će stoga sigurno biti jedna od vrućih tema na sastancima Lorencinove Radne skupine. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

pa očigledno je da ih namjerno uništavaju da ih netko kupi za 1 kn. a zna se i tko kupuje sve po 1 kn. a kod njega litra mlijeka 7 kn u dućanu.

s obzirom da su rusi i ukrajinci masovno otkazali dolaske u hrvatsku zbog viza,možemo li očekivati da netko od ministra odgovara za to ,s obzirom da je milanović postavio ” visoke moralne standarde”. koja pišurija od vlasti.

Najbolji ministar …bude li po njegovom biće i meda i milka…… u izobilju

Sve to izgleda kao da nitko nema pojma sta tu napraviti, ali mislim da netko jako dobro zna sto radi, prosle godine AUDIO je recimo dao kredit HTPK za pripremu sezone, a ove godine mu neda, jer je cak krenulo na dobro, prosle godine su prvi put imali pozitivan EBIT pa se netko pobojao da ce to morati puno platiti, samo cekam kada ce se objaviti da je Todoric zainteresiran za sve hotele redom…

“Ministar Lorencin odlučio je za isti stol posjesti Ministarstvo financija, AUDIO, DUUDI i uprave tvrtki koje su zapele u predstečajnoj nagodbi”

Ovo je osuđeno na propast odmah u prvoj rečenici. Uz uprave posrnulih tvrtki tu su dakle čak četiri birokratska mastodonta kojima će trebati cijeli dan samo da usaglase naslov predmeta.

New Report

Close