MORH u vojarni Tigrova gradi ‘trezor’ za kovanice kuna

Autor: Marija Brnić , 11. siječanj 2022. u 09:00
Otvoren je postupak nabave usluge izvođača na gradnji hale za smještaj kovanica/I. Šoban/PIXSELL

Izvođač kojeg MORH odabere za izgradnju hale imat će na raspolaganju četiri mjeseca od zaključenja ugovora.

Ministarstvo obrane RH otvorilo je postupak nabave usluge izvođača na gradnji hale za smještaj kovanica kuna koje će Hrvatska narodna banka tamo prikupljati i pohranjivati u okviru postupka prelaska na euro, koji se očekuje s početkom iduće godine.

Hala će se graditi na području vojarne Prve gardijske brigade Tigrovi-Croatia u Zagrebu, a procijenjena vrijednost posla je 18 milijuna kuna. Izvođač kojeg MORH odabere za izgradnju hale imat će na raspolaganju četiri mjeseca od zaključenja ugovora.

Kako se navodi u javnom pozivu, nadmetanje će se zbog žurnosti odvijati pregovaračkim postupkom s prethodnom objavom, zbog čega je i rok za dostavu ponuda je kratak, istječe početkom idućeg tjedna.

Ponuđači s kojima će se pregovarati morat će među ostalim imati minimalno 40 zaposlenika potrebne građevinske, elektro i strojarske struke, te potvrditi da su u prethodnih pet godina imali najmanje jedno izvođenje radova s “predgotovljenim AB nosivim konstrukcijama”.

Guverner HNB-a Boris Vujčić još je u listopadu najavio da se s MORH-om i Oružanim snagama pregovara o suradnji, budući da u Hrvatskoj nema na raspolaganju adekvatnih logističkih centara u koje je moguće smjestiti i čuvati 1,1 milijardu povučenih kunskih kovanica, težine 5,2 tisuće tona.

Prijelazni period tijekom kojega će se kune moći mijenjati za eure predviđen je za tri godine, nakon čega je predviđeno njihovo “primjereno zbrinjavanje”.

U “trezoru” u vojarni Croatia neće se čuvati i papirni novac, nego samo kovanice, a kako je ranije komunicirano iz MORH-a, projekt se realizira u suradnji s HNB-om, koji će plaćati najam i troškove, a kasnije, nakon tranzicijskog razdoblja za uvođenje eura, objekt u kojem su čuvane kune ostat će na raspolaganju Oružanim snagama.mb

Komentirajte prvi

New Report

Close