MORH potpisao 200 milijuna kuna vrijedne ugovore o nabavi vojne opreme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2016. u 14:10
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Ministarstvo obrane kupuje hrvatske proizvode, ne samo zato što su naši, već su i kvalitetni, dokazani i konkurentni proizvodi i o tome ćemo svjedočiti u svijetu.

Ministarstvo obrane (MORH) potpisalo je ugovore o nabavi vojne opreme za potrebe Oružanih snaga (OS RH) s predstavnicima 27 hrvatskih poduzeća vrijedan oko 200 milijuna kuna, a riječ je o nabavi odjeće, obuće, naoružanja, opreme servisa i remonta, prehrane te osiguranja što je, prema riječima ministra obrane Josipa Buljevića, značajan poticaj domaćem gospodarstvu.

 Ministar Buljević je na potpisivanju naglasio da se ove godine s hrvatskim poduzećima vojne industrije ugovori potpisuju nešto kasnije nego dosad jer je u prvom kvartalu ove godine bio na snazi privremeni proračun, a novi je nedavno izglasan u Saboru. No, dodao je, ugovaranje je potom došlo u najkraćem mogućem roku. Podsjetio je i da je predstavljen Plan javne nabave MORH-a za ovu godinu te istaknuo da je vojna industrija strateški značajna za svaku zemlju a MORH je, naravno, povezan s tim dijelom gospodarstva.

 Potpisivanje ugovora nastavak je suradnje koja s nekim tvrtkama traje sedam i više godina, najvećim dijelom na obostrano zadovoljstvo, naglasio je ministar Buljević.

 "Ministarstvo obrane kupuje hrvatske proizvode, ne samo zato što su naši, već su i kvalitetni, dokazani i konkurentni proizvodi i o tome ćemo svjedočiti u svijetu", rekao je ministar naglasivši da je ugovorena nabava oko 300 tisuća komada raznih proizvoda na čijoj će proizvodnji raditi oko pet tisuća radnika.

 Na taj način, dodaje, MORH i OS RH potvrđuju da nisu samo potrošač, nego i generator razvoja gospodarstva, ali i promotor hrvatskih proizvoda. To će biti jedan od naših prioriteta, istaknuo je ministar.

 "Uvjeren sam da takvom suradnjom dobivaju svi, i Oružane snage RH koje dobivaju vrhunsku opremu, usklađenu s standardima NATO-a, i proizvođači koji dobivaju reference za snažan iskorak na svjetsko tržište", kazao je Buljević.

 Ugovore s domaćim poduzećima podržao je i načelnik Glavnog stožera, general pukovnik Mirko Šundov, a u ime proizvođača vojne opreme na ugovorima se zahvalio Alojzije Šestan iz poduzeća "Šestan Busch" koji je naglasio važnost javne nabave kao generatora gospodarskog rasta te dodao da ugovori pokazuju da MORH podržava svoju namjensku proizvodnju za ovu godinu i daje određeni certifikat za strana tržišta.

 Šestan je pozvao i druga ministarstva da se na takav način povežu s domaćom industrijom. Na potpisanim ugovorima zahvalio se i Željko Pavlin iz poduzeća "HS produkt" koji je naglasio važnost izvoza te dodao da je hrvatska vojna industrija jedna od rijetkih grana industrije u Hrvatskoj koja više izvozi nego uvozi.

 U MORH-u navode da se sveukupno ugovara nabava više od 10 tisuća komada pari obuće, 70 tisuća komada dijelova odora, 140 tisuća komada donjeg rublja, preko 50 tisuća pari čarapa i drugo. Potpisani su i ugovori o remontu tenkova s tvrtkom "Đuro Đaković", nabavi naoružanja sa "HS produktom", te  nabavi kaciga s "Šestan Buschom" kao i drugim proizvođačima vojne opreme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kod naoruzanja za vojsku ‘domace’ ne bi trebao biti glavni i jedini kriterij jer se radi o nacionalnoj sigurnosti. Ne pise koje naoruzanje ali HS produkt proizvodi pistolj i strojnicu. Pistolji su dokazana kvaliteta jer se izvoze i u Ameriku i drugdje ali strojnicu im koristi osim HVa jos samo Iracki Kurdistan!?

New Report

Close