Morat će vratiti novac, a prijeti im i otkaz ugovora

Autor: Andreja Šantek , 14. svibanj 2013. u 22:00
Protiv djelatnika je pokrenut disciplinski postupak/FOTOLIA

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi podržava upravu bolnice u namjeri da djelatnicima koji su zlorabili podatke uruči izvanredne otkaze ugovora o radu.

Protiv šestero zaposlenika KBC-a Osijek pokrenut je disciplinski postupak nakon što je utvrđeno da su im nezakonito isplaćivani putni troškovi.

Procjenjuje se da su na taj način u posljednje dvije godine oštetli bolnicu za 130 tisuća kuna. Šestero zaposlenika prijavilo je boravište izvan Grada Osijeka čime su ostvarivali pravo na naknadu za izvangradski prijevoz, a istovremeno su živjeli na drugoj adresi temeljem koje ne bi ostvarivali pravo na tu naknadu. Kako doznajemo, preostale zaposlenike je posebno začudila nastala situacija budući da je sanacijski upravitelj bolnice Jozo Kristek u dva navrata pismeno pozvao sve djelatnike da usklade podatke iz ugovora sa stvarnim stanjem i to bez ikakvih sankcija. Kako se to nije dogodilo, navodno je zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova provjeru mjesta stanovanja zaposlenika.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, Policijska postaja Osijek kazneno je prijavila šestero djelatnika Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara. Iako je uprava bolnice pokrenula postupak za izvanrednim otkazima, Radničko vijeće odbilo je dati suglasnost. U ovom trenutku u tijeku su pregovori pa se još uvijek ne zna konačni ishod. No, prema svemu sudeći, uprava bolnice inzistirat će na tome da šestero djelatnika vrati novac koji su nezakonito primali, dok je pitanje radnog mjesta i dalje otvoreno pa neki špekuliraju da bi djelatnici umjesto otkaza moglo zaraditi opomenu pred otkaz. Spomenka Avberšek, predsjednica samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kaže da njezi sindikat podržava otkaze za šestero radnika.

"Branit ćemo radnika svim silama ako mu poslodavac krši prava, ali nećemo biti utvrda koja će braniti neradnike i materijalna prava koja im ne pripadaju. Radnik koji je ovako postupio mora otići jer nije prevario samo ravnatelja već je oštetio i proračun bolnice, a time i pacijente", kaže Avberšek. Dodaje da je još gora činjenica da su radnici u nekoliko navrata bili upozoreni, ali su se na to oglušili. "Poslodavac mora napraviti reda, a radnik se mora držati pravila, da uzme ono što mu pirpada, ali ne i ono što mu ne pripada jer se za to u svakoj normalnoj zemlji dobiva otkaz", kaže Avberšek dodajući da su u ovoj zemlji potrebne drastične mjere kako bi se počeli normalno ponašati.

Komentirajte prvi

New Report

Close