Moramo prestati zatvarati oči pred problemom gomilanja otpada

Autor: Ana Blašković , 24. rujan 2014. u 17:17
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Primarna selekcija je naš apsolutni prioritet u strategiji gospodarenja otpadom jer, ne samo da to traži Europa i civilizirane zemlje, već moramo biti odgovorni i prestati zatvarati oči pred problemom gomilanja otpada.

Primarna selekcija je naš apsolutni prioritet u strategiji gospodarenja otpadom jer, ne samo da to traži Europa i civilizirane zemlje, već moramo biti odgovorni i prestati zatvarati oči pred problemom gomilanja otpada. Jedna je to od poruka koje su se mogle čuti tijekom intenzivnih sat vremena tijekom kojih su panelisti odgovarali na pitanja iznimno zainteresirane publike. 

“Nikome nije cilj da natjeramo komunalne tvrtke da gledaju građanima u kante. Njihova će biti motivacija da imaju čiste frakcije otpada jer u suprotnom neće dobiti traženu cijenu”, poručio je ministar Mihael Zmajlović. Dodao je da, primjerice, papir zagađen kuhinjskim otpadom neće na tržištu postići cijenu papira već uspjeti osigurati tek nižu cijenu miješanog otpada. Namjera države je strogo definirati predaju te vrste otpada kako bi se spriječio nered. No, građani koji ne žele odvajati otpad taj će izbor morati i platiti. Komunalna tvrtke nadležna za odvoz na nekom području imat će mogućnost propisati više tarife za odvoz miješanog otpada i time penalizirati sve koji žele nastaviti ‘po starom’. 

Na pitanje što u budućnosti s građevinskim otpadom, čelnik Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller poručio je da se na rješenju radi. “Radi se o reciklaži, a ne o deponiju. U idućoj godini Fond će vjerojatno odvojiti dio sredstava za rješavanje građevinskog otpada, no vrlo je bitno da se u proces uključi lokalna zajednica”, rekao je znakovito dodavši da to znači da lokalna uprava ne treba očekivati od države da odradi sav posao, sve do traženja kupca. 

Ministar Zmajlović panel je zatvorio temom transparentnosti. “Cilj je da sustav bude transparentan što dosad često nije bila praksa već se čulo puno selektivne galame. Moramo shvatiti gdje smo danas; odlažemo više od 90 posto otpada, a cilj nam je doseći europskih 37 posto. Jedna od najvećih prepreka je (ne)znanje, a cilj nam je da građani znaju zašto izdvajaju otpad i koliki je to doprinos razvoju gospodarstva i društva”, zaključio je. Na svih 70-ak postavljenih pitanja odgovori će biti objavljeni na internetskim stranicama Poslovnog dnevnika od 10. listopada.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nevjerojatni zaključci ministra Zmajlovića. Kao da je ministar od jučer.
Mafijaš i nasposobnjaković u jednom.

Tko vam prije oči zatvori, oca mu očinjeg!

New Report

Close