Moramo istaknuti svijetle primjere, one koji dobro rade

Autor: Majda Žujo , 28. siječanj 2014. u 22:00
Zoran Kureljušić

Definirat ćemo 500 najuspješnijih na razini Hrvatske te im uz pomoć partnera projekta pružiti potrebne alate i edukaciju.

U želji da potakne malo i srednje poduzetništvo i upozna javnost s pokretačima hrvatskog gospodarstva, Poslovni dnevnik je odlučio pokrenuti projekt Poslovni uzlet.

Kroz ovaj cjelogodišnji projekt želimo predstaviti mala i srednja poduzeća koja su od 2009. do 2013. uspješno poslovala te unatoč izazovnim tržišnim prilikama ostvarila rast poslovnih prihoda, broja zaposlenih i ocjene boniteta. Definirat ćemo 500 najuspješnijih na razini Hrvatske te im uz pomoć partnera projekta pružiti potrebne alate i edukacije da postanu još bolji i uspješniji. Evo zašto su oni odlučili podržati ovaj projekt.

Hrvatski Telekom

Hrvatski telekom

Vizija Hrvatskog Telekoma je biti lider koji pokreće online društvo i digitalno gospodarstvo u Hrvatskoj i regiji. Našim poslovnim korisnicima predstavljamo pouzdanog i inovativnog partnera, pružatelja integriranih komunikacijskih i ICT usluga. Kao prava digitalna kompanija kreiramo, stječemo i primjenjujemo najnovija znanja kako bismo korisnicima isporučili najkvalitetniju i najbržu uslugu. Zadovoljstvo naših korisnika i zaposlenika nam je na prvom mjestu te konstantno ulažemo u razvoj napredne mreže i tehnologija kako bi korisnici u svakom trenutku, neovisno o tome gdje se trenutno nalaze, mogli koristiti našu uslugu vrhunske kvalitete i uživati u radu i zabavi.U Hrvatskom Telekomu kroz svoje usluge i programe podrške nastojimo biti pouzdan i inovativan partner malim i srednjim poduzetnicima koji su ključni pokretač hrvatskog gospodarstva. Upravo stoga odlučili smo podržati ovaj projekt kojim će mali i srednji poduzetnici dobiti podršku za daljnji razvoj i stvaranje nove vrijednosti. Što se nas u Hrvatskom Telekomu tiče, mi ćemo i dalje nastojati pružati im maksimalnu potporu kroz njima prilagođene usluge i proizvode iz područja telekomunikacija te napredne cloud usluge, aplikacije i sadržaje koji im olakšavaju nošenje s poslovnim izazovima te unaprjeđuju i ubrzavaju poslovanje.

 

Privredna banka Zagreb

Zoran Kureljušić, izvršni direktor Sektora za Marketing, grupe poslova s malim i srednjim poduzećima

Mala i srednja poduzeća važan su poslovni segment kojem se u našoj banci posvećuje posebna pozornost.Unatoč dugotrajnoj krizi i poteškoćama kroz koje poduzetništvo prolazi, još jednom se potvrđuje žilavost i potencijal pohranjen u poduzetničkom duhu naših ljudi. To potvrđuju naši klijenti izvoznici ili oni koji prate svjetske trendove, a posluju na domaćem tržištu. Kroz svakodnevno poslovanje pratimo puno odličnih klijenta, no šira javnost puno rjeđe ima prilike vidjeti hrvatske svijetle primjere, pošto je medijska pozornost više usmjerena na akutne probleme poduzetnika koji se teško ili uopće ne prilagođavaju trendovima. Mi kontinuirano ulažemo značajna sredstva banke iz domaćih ili inozemnih izvora s ciljem podizanja konkurentnosti i znanja naših poduzetnika.U projektu Poslovni uzlet smo prepoznali mogućnost sukreiranja pozitivne poduzetničke klime kroz prikaze klijenata koji i u najtežim poslovnim prilikama upravo zrače znanjem i poduzetničkim duhom. Kroz Poslovni uzlet želimo otvoriti medijski prostor onima koji dobro rade. Vjerujemo da ćemo zajedno s drugim partnerima dokazati da se u Hrvatskoj može poslovati, razvijati znanja i kompetencije i na kraju profitirati.

Gebrüder Weiss

Barbara Bujačić, direktorica

Projekt Poslovni uzlet odlučili smo podržati iz više razloga. S obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i poteškoće koje tvrtke male i srednje veličine imaju, svakako je potrebno istaknuti one koji se razvijaju te im dati poticaj za daljnji uspjeh i razvoj. Promicanjem pozitivnih primjera na tvrtkama koje su uspjele, promiče se pozitivan duh poduzetništva koji je iznimno važan za našu trenutačnu okolinu. Svjetski trend su male i srednje kompanije te njihov razvoj, one su pokretački gospodarstva, fleksibilne su i inovativne – upravo ono što je potrebno Hrvatskoj. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj pati iz razloga loše i spore administracije, veliki problem predstavlja lokalna samouprava koja nažalost stvara svoje propise i vrlo često se ponaša kao država unutar države. Ukoliko morate biti dobri sa načelnikom ili svakim referentom da bi mogli poslavati onda smatram da doista imamo problem.

Croatia Osiguranje

Krešimir Starčević, predsjednik Uprave

Croatia osiguranje već nekoliko godina aktivno sudjeluje u projektima za poticanje i razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Svjesni okruženja smanjenih gospodarskih aktivnosti, ali i novih uvjeta poslovanja koji ulaskom na tržište EU zahtijevaju nova znanja i ulaganja, sudjelovali smo u brojnim projektima za edukaciju i razvoj poduzetništva. U suradnji s tvrtkama partnerima, obrtnicima i poduzetnicima ponudili smo proizvode potrebne za svakodnevno poslovanje po znatno povoljnijim uvjetima, razvili modele obrtničkog i poduzetničkog osiguranja te aktivno sudjelovali u promidžbi modela uspješnosti na ovom području putem medijskih projekata.Poslovni uzlet je izvrsna prilika za nastavak potpore Croatia osiguranja razvoju hrvatskih poduzetnika kao potencijalnim pokretačima oporavka gospodarske situacije.

Bisnode

Benjamin Cerovac, direktor

Tvrtka Bisnode koja u Hrvatskoj upravlja brendovima Poslovna Hrvatska, Boniteti.com i WLW.hr je tržišni lider u Europi na području digitalnih poslovnih informacija. Cilj Bisnodea je biti djelotvorna pomoć u unapređenju poslovanja svake tvrtke, jer vjerujemo da alati koje nudimo doslovce mogu biti od koristi svakom poslovnom čovjeku. Samim time se podrazumijeva da je naša želja doprinjeti gospodarskom razvoju. Projekt Poslovni uzlet je sjajna inicijativa Poslovnog dnevnika, koncipirana uz našu stručnu podršku, jer stavlja naglasak upravo na tvrtke koje su pokazale da žele i mogu. Njihova odvažnost i predanost daje rezultate i pokazuje da se svi ponovo trebamo prisjetiti naših mnogih vrlina i prestati samo pričati o našim manama, jer probleme koje imamo danas, rješit ćemo samo ako se usmjerimo na sutra.

Cotrugli

Zoran Đorđević, programski direktor

COTRUGLI Busines School je vodeća poslovna škola u jugoistočnoj Europi. Škola u ponudi ima tri MBA programa koji su koncipirani sukladno potrebama različitih razina menadžmenta te doktorski program. Svi MBA programi koje škola ima u ponudi su međunarodno akreditirani, a kroz poslovnu edukaciju naše škole prošlo je preko 10 tisuća ljudi. Veliki broj kvalitetnih stru­č­njaka danas je izvan tržišta rada i ne mogu naći posao. Obrazovne institucije ne pripremaju pojedinca dovoljno za poduzetničku arenu. U skladu s time kod nas ima više poduzetnika po sili, jer su to morali postati, nego iz prilike. Vjerujemo da će projekt poput Poslovnog uz­le­ta sustavnim pristupom prepoznavanja i poticanja najboljih to promijeniti. Uloga COTRUGLI Business School kao partnera u projektu je da kroz poslovnu edukaciju i pozitivne primjere iz čitavog svijeta pomogne i ohrabri sve koji su krenuli u poduzetničke vode ili razmišljaju o tome.

Algebra

Hrvoje Balen, član Uprave

Projekt Poslovni uzlet promovira izvrsnost i predstavlja odmak od sivila kojem smo neprestano izloženi u gospodarskom smislu. Neophodno je promovirati tvrtke koje iz godine u godinu odolijevaju recesiji i pomoći im da ostvaruju još bolje rezultate, jer upravo na taj način možemo pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta i podizanju konkurentnosti gospodarstva. Kroz više smjerova Algebra surađuje s malim i srednjim poduzetnicima – prvenstveno kroz ciljane edukacije. Upravo zbog činjenice da znanja o najmodernijim pristupima poslovanju možemo brzo i jednostavno prenijeti u gotovo svakom dijelu Hrvatske, čime donosimo svjetske trendove i vještine potrebne modernim poduzetnicima, bili smo logičan izbor za ovakav poduhvat. Za vrijeme Poslovnog uzleta ćemo održati interesantne radionice i seminare o modernim tehnologijama u poslovanju, ali i nekim novim pristupima te pokazati sudionicima kako dodatno poboljšati rezultate. Siguran sam da ćemo time dodatno pojasniti onim skeptičnijima da se ulaganje u znanje vraća brzo.

Hrvatska udruga poslodavaca

Davor Majetić, glavni direktor

HUP promiče i štiti interese svojih članova od kojih većinu, čak gotovo 95 posto, čine upravo mali i srednji poduzetnici. Razvoj gospodarskih odnosa na tržištu, jačanje pravne sigurnosti poduzetnika i poslodavaca, razvijanje dobrih poslovnih običaja i općenito usvajanje najbolje zakonodavne i stručne prakse u svim dijelovima gospodarstva temeljni su ciljevi HUP-a. Malo i srednje poduzetništvo najjača je poluga gospodarstva u Hrvatskoj jer i suvremeno gospodarstvo razvilo se upravo od malih poslovnih jedinica. Daljnji razvoj poduzetništva kao okosnice podizanja konkurentnosti i ukupnog razvoj hrvatskog društva siguran sam kako će označiti gospodarstvo u budućem razdoblju.

ORYX Grupa

Ivan Zubak, predsjednik Uprave

Glavni razlog uključivanja ORYX Grupe u ovaj projekt je pomoć onima koji jedini mogu promijeniti situaciju u gospodarstvu u Hrvatskoj, a to su mali i srednji poduzetnici. Bez obzira što je ORYX Grupa dio puno veće Zubak Grupe, kao zasebno poduzeće pripadamo kategoriji srednje velikih poduzeća te se svakodnevno susrećemo i dobro smo upoznati sa svim problemima s kojima se suočavaju i ostali poduzetnici. Budući je ovaj hvale vrijedan projekt zasnovan prvenstveno na transparentnim i objektivnim kriterijima, odlučili smo ga podržati kako bismo pomogli onima koji su najbolji da budu još bolji i učinkovitiji.

 

LQ – Leadership quality solutions

Alan Žepec, direktor

Malo i srednje poduzetništvo je stup rasta i prosperiteta svake ekonomije, pa tako i Hrvatske. Međutim, iz vlastitog iskustva, biti poduzetnik danas je iznimno zahtjevno. Posao od vas traži vještine upravljanja s ljudima, procesima, promjenama, stresom, motivacijom, financijama i mnogim drugim područjima. Mi u LQ radimo sa liderima tih organizacija i njihovim menadžerima da dobiju najsuvremenija znanja i vještine za upravljanje tim sustavom. Hrvatsku jedino može izvući liderski potencijal malih i srednjih poduzetnika i zato smo odlučili podržati projekt Poslovni uzlet. Naši programi koje poklanjamo najuspješnijim poduzetnicima bit će vjerujemo podrška njihovom još kvalitetnijem rastu.

Ina

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave

U EU, čija smo sada članica, mala i srednja poduzeća osiguravaju čak dvije trećine svih radnih mjesta. Podatak je ovo koji nam nedvojbeno ukazuje na važnost malog i srednjeg poduzetništva i potrebu njegova jačanja u Hrvatskoj. Kroz svoju inovativnost i konkurentnost, malo i srednje poduzetništvo može značajno utjecati na gospodarski rast i smanjenje nezaposlenosti u zemlji, što je dovoljan razlog za uživanje podrške, ne samo administrativnog okvira, nego i velikih kompanija. Upravo to je i motiv Inine podrške projektu Poslovni uzlet, u sklopu kojeg se nadamo sudjelovati u zajedničkom jačanju ovog segmenta nacionalnog gospodarstva. Kroz dugogodišnju suradnju s raznim dobavljačima i partnerskim tvrtkama, u Ini smo se i sami uvjerili u kvalitetu domaćih tvrtki te smo poduzeli razne inicijative kako bismo tu suradnju unaprijedili, ali i olakšali njihovo poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close